Siirry sivun sisältöön

Verenpaineen hoito diabetesta sairastavan raskauden aikana

Jos sinulla on diabetes ja olet raskaana, kannattaa verenpainetta seurata kotona omamittauksilla. Diabetesta sairastavalla on suurempi riski sairastua raskauden aikaiseen verenpaineoireistoon (pre-eklampsia).

Verenpaineen tavoite raskauden aikana on alle 140/90 mmHg. Verenpaineen lääkkeettömistä hoidoista tärkeimmät ovat suolan (natriumin) ja runsassuolaisten ruokien ja lakritsin välttäminen sekä rauhallinen liikunta sekä riittävä lepo.

Diabetesta sairastavilla on lisääntynyt verenpaineen nousun ja raskauden aikaisen verenpaineoireiston eli pre-eklampsian riski. Pre-eklampsiasta käytettiin aikaisemmin nimitystä raskausmyrkytys tai raskaustoksemia. Se tarkoittaa raskauteen liittyvien turvotusten, verenpaineen nousun ja valkuaisvirtsaisuuden nopeaa lisääntymistä. Pre-eklampsiassa tarvitaan lepo- ja lääkehoitoa sairaalan osastolla. Synnytys joudutaan yleensä käynnistämään ennenaikaisesti. Pre-eklampsian riski on erityisen suuri niillä diabetesta sairastavilla naisilla, joilla on jo ennen raskautta munuaisten toimintahäiriöitä.

Diabetesta sairastavien naisten korkeamman pre-eklampsian riskin takia raskausviikolta 12 alkaen diabetesta sairastavan odottajan tulee aloittaa aspiriinitablettihoito 100 mg vuorokaudessa. Lääkitystä jatketaan raskausviikolle 36 saakka.

Päivitetty 19.1.2024