Verenpaineen hoito diabetesta sairastavan raskauden aikana

Diabetesta sairastavan kannattaa seurata itse verenpainettaan kotona. Diabetesta sairastavalla on suurempi riski sairastua raskauden aikaiseen verenpaineoireistoon.

Verenpaineen tavoite raskauden aikana on alle 140/90 mmHg. Verenpaineen lääkkeettömistä hoidoista tärkeimmät ovat suolan (natriumin) ja runsassuolaisten ruokien ja lakritsin välttäminen ja rauhallinen liikunta sekä lepo.

Jos verenpaine omaseurannassa nousee yli 150/100 mmHg omissa toistetuissa mittauksissa, on otettava yhteys raskauden seurantapaikkaan tilannearvioon ja lääkehoidon suunnittelemiseksi tai tehostamiseksi.

Diabetesta sairastavilla on lisääntynyt verenpaineen nousun ja raskauden aikaisen verenpaineoireiston eli pre-eklampsian riski. Pre-eklampsiasta käytettiin aikaisemmin nimitystä raskausmyrkytys tai raskaustoksemia. Se tarkoittaa raskauteen liittyvää nopeaa turvotusten, verenpaineen ja valkuaisvirtsaisuuden lisääntymistä. Pre-eklampsiassa tarvitaan lepo- ja lääkehoitoa sairaalan osastolla. Synnytys joudutaan yleensä käynnistämään ennenaikaisesti. Pre-eklampsian riski on erityisen suuri niillä diabetesta sairastavilla naisilla, joilla on jo ennen raskautta munuaisten toimintahäiriöitä.

Diabetesta sairastavien pre-eklampsian riskin takia raskausviikolta 12 alkaen aloitetaan aspiriinitablettihoito 100 mg vuorokaudessa viikolle 36 saakka.

Päivitetty  26.4.2022

Kyllä