Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä glukoosisensorin hankinnasta, käytöstä erilaisissa tilanteissa.
Usein kysyttyä glukoosisensorista
Tälle sivulle on koottu glukoosisensorin käyttöön liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä.
Glukoosisensori voidaan antaa oman hyvinvointialueen hoitotarvikejakelusta maksutta pitkäaikaiseen käyttöön insuliininpuutosdiabetesta sairastaville omaseurantaa varten. Sensorin saamiseksi tarvitset lähetteen hoitotarvikejakeluun omasta hoitopaikastasi. Tavoitteena on helpottaa insuliinin annostelua vaihtelevissa tilanteissa, edistää hoitotavoitteiden saavuttamista ja ehkäistä liian matalia verensokereita.
Osalla hoitopaikoista voi olla mahdollisuus antaa maksutta glukoosisensori myös lyhytaikaiseen käyttöön, esimerkiksi 2 viikon ajalle diabeteksen hoidon suunnittelua ja seurantaa varten, riippumatta diabetestyypistä. Näin voidaan menetellä, jos hoitotavoitteita ei ole saavutettu tavanomaisella elintapa- tai lääkehoidolla. Erityisen hyödyllinen se on insuliinihoidon suunnittelussa.
Voit hankkia glukoosisensorin myös omalla kustannuksella joko maahantuojalta tai verkkokaupasta. Useilla yksityisillä lääkäriasemilla on myös tarjolla itse maksaville glukoosisensoriin liittyvä palvelu.
Mielellään ei. Pääsääntöisesti suositellaan, että etukäteen suunniteltu röntgenkuvaus ajoittuisi sensorin vaihtoon.
Päivystyksellisessä kuvauksessa sensorin voi jättää paikoilleen, jos se ei sijaitse kuvausalueella. Kuvauksen jälkeen on tärkeää, että seuraat sensorin toimintaa ja varmistat että se toimii luotettavasti.
Et voi. Glukoosisensori pitää poistaa ennen magneettikuvausta.
Voit mennä glukoosisensorin kanssa metallipaljastimen läpi, mutta et vartaloskannaukseen. Glukoosisensoria ei saa laittaa läpivalaisuhihnalle.
Glukoosisensoreiden valmistajilla on yleensä laitekohtaisesti ohjeet lentämisestä ja turvatarkastuksessa toimimisesta sensorin kanssa. Tutustu huolellisesti oman laitteesi ohjeisiin.
Päivitetty 30.9.2023