Kaksinkertainen insuliiniannos

Perusinsuliinin ​pidemmän vaikutusajan vuoksi sen tuplapistäminen vaatii pidemmän seuranta-ajan kuin pikavaikutteisen ateriainsuliinin tuplapistäminen.

Perusinsuliinin tuplapistos

Jos epäilet, että olet pistänyt perusinsuliinia kaksinkertaisen annoksen, tarkista sensorin lukema tai mittaa verensokerisi 2–3 tunnin välein seuraavan perusinsuliinin pistosaikaan saakka eli 12–24 tuntia. Huolehdi, että lähelläsi on hiilihydraattipitoista/sokerista ruokaa ja juomaa. Verensokerin laskiessa ota ylimääräisiä välipaloja ilman pikainsuliinia. Tilanteen mukaan ota mehua, voileipää ja maitotuotteita, eli nopeasti ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja – ei kuitenkaan liiallisesti. Varsinaisten aterioiden pikainsuliinin annoksia voi vastaavasti pienentää tai jopa jättää ottamatta.

Jos olet epävarma, yksin kotona tai jos pistetty ylimääräinen insuliiniannos on huomattavan korkea, ota yhteyttä omaan hoitopaikkaasi tai hakeutua päivystykseen.

Samoin suuntaviivoin voit hoitaa, jos pistät vahingossa pikainsuliinin sijasta pitkävaikutteista insuliinia.

Ateriainsuliinin tuplapistos

Jos pistät pikavaikutteista ateriainsuliinia tuplasti, ota pistosta vastaava määrä ylimääräistä hiilihydraattia oman insuliini-hiilihydraatti-suhteesi mukaan. Jos esimerkiksi 1 yks pikainsuliinia kattaa itselläsi 10 g hiilihydraattia, ja pistät 5 yksikköä tuplasti, niin tarvitset tuon 50 g ylimääräistä hiilihydraattia. Mittaa verensokerisi tai lue sensorin lukema 1–2 tunnin välein seuraavat 4 tuntia.

Samoin suuntaviivoin voit hoitaa itseäsi, jos pistät pitkävaikutteisen sijasta pikavaikutteista insuliinia. Älä kuitenkaan jätä pitkävaikutteista perusinsuliinia pois, mutta sen annosta voit pienentää pari yksikköä (10–20 %).

Jos olet epävarma tilanteen hoidosta, ota yhteyttä omaan hoitopaikkaasi tai hakeudu päivystykseen.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä