Pikavaikutteiset insuliinivalmisteet

Pikavaikutteisia insuliinivalmisteita käytetään ateriainsuliinina ja tilapäisesti kohonneen verensokerin korjaamiseen sekä insuliinipumppuhoidossa.​

Pikavaikutteisessa insuliinivalmisteessa insuliinimolekyyliä on muokattu niin, että se imeytyisi mahdollisimman nopeasti ja vastaisi paremmin haiman normaalia insuliinin eritystä aterian yhteydessä.

Pikainsuliini alkaa vaikuttaa 10–20 minuutissa, on voimakkaimmillaan 1–2 tunnin kuluttua ja kestää yksilöllisesti ja annoksen mukaan 2–5 tuntia.

Pikavaikutteisia insuliinivalmisteita ovat (4/2022) aspartinsuliini (kauppanimet Fiasp, Insulin Aspart Sanofi ja NovoRapid), glulisinsuliini (kauppanimi Apidra), lisproinsuliini (kauppanimet Humalog, Insulin Lispro Sanofi, Liprolog). Pääasiassa ne toimivat hyvin samalla tavalla eli useimmilla ei ole väliä mitä pikainsuliinia käyttää. Valmisteiden vaikutuksessa voi kuitenkin olla yksilöllisiä eroja.

Fiasp-insuliini (faster acting insulin aspart) poikkeaa hieman muista pikainsuliineista. Fiaspin vaikutus alkaa noin 5 minuuttia muita pikainsuliineja nopeammin. Osalla henkilöistä se toimii paremmin kuin muut pikainsuliinit.

Päivitetty  3.8.2022

Kyllä