Siirry sivun sisältöön

Diabeteksen verkkokalvosairauden oireet

Diabeteksen verkkokalvosairauden muutokset retinassa ovat alkuvaiheessa usein täysin oireettomia. Edetessään verkkokalvosairaus voi heikentää näköä ja aiheuttaa vaihtelevia näköoireita.

Muutokset verkkokalvon tarkan näön alueella voivat heikentää värinäköä ja kontrastien erotuskykyä. Keskeisen verkkokalvon turvotus ja verenvuodot voivat heikentää lukunäköä nopeasti, jopa tuntien -päivien kuluessa. Turvotukseen liittyy usein myös kuvavääristymiä, jotka vaikeuttavat erityisesti lähityötä ja tarkkaa näkemistä.

Vaikeassa verkkokalvosairaudessa silmänpohjaan kasvaa uudissuonia, jotka voivat vuotaa verta silmän sisälle lasiaiseen. Henkilö aistii lasiaisverenvuodon nokisateena, liikkuvina samentumina näkökentässä, näkökentän repaleisuutena tai näön eriasteisena heikentymisenä. Näön pimeneminen tai näkökentän laaja-alainen puutos voivat olla merkkejä tiiviistä lasiaisvuodosta tai verkkokalvon irtaumasta.

Vaikeaan verkkokalvosairauteen liittyvä voimakas silmäkipu voi olla merkki uudissuonten aiheuttamasta silmänpaineen noususta. Se on kuitenkin tänä päivänä harvinainen.

Päivitetty 30.9.2023