Siirry sivun sisältöön

Verensokerin mittaus muualta kuin sormenpäästä

Vaihtoehtoisia näytteenottokohtia ovat peukalon tyvi kämmenen sivussa tai käsivarsi. Alaraajoista ei suositella näytteen ottoa.

Jos käytät sormiasi esimerkiksi soittamiseen, elintarvikkeiden käsittelemiseen ilman suojakäsineitä tai työhön, jossa kädet likaantuvat, näyte voi olla tarpeen ottaa muualta kuin sormistasi. Mittaus muualta kuin sormenpäistä saattaa olla tarpeen myös silloin, jos sormesi ovat poikkeuksellisen arat, sormien verenkierto on huonoa tai sormenpäiden iho on kovettunut.

Tavallinen vaihtoehtoinen kohta on peukalosi tyvi kämmenen sivussa, käsivarret sekä harvemmin korvan nipukka. Pistoslaitteissa on näitä vaihtoehtoisia näytteenottokohtia varten vaihdettava kärkiosa. Keskustele siis oman hoitopaikkasi kanssa ennen kuin alat ottaa näytteitä vaihtoehtoisista paikoista, jotta näytteenottolaitteesi soveltuvuus on varmistettu.

Älä mittaa vaihteoisesta paikasta silloin, jos epäilet verensokerin olevan liian matalalla. Vaihtoehtoisilta alueilta mitattuna verensokerin muutos näkyy hitaammin kuin sormenpäästä mitattuna. Jos verensokerisi on nopeasti nousemassa tai laskemassa esimerkiksi ruuan tai ateriainsuliinin pistämisen jälkeen, tulos vaihtoehtoisista kohdista ei ole niin tarkka. Jos käsivarsissassi on runsas karvoitus, se pitää ajaa pois ennen näytteenottoa.

Päivitetty 30.9.2023