Insuliinien unohtaminen tai katoaminen

Unohtumisia sattuu kaikille joskus. Tuntemalla omien insuliiniensa vaikutuksen ja seuraamalla verensokeriaan tilanteista selviää.

Jos aamulla kiireessä töihin lähtiessä pikainsuliini jäi kotiin, niin lounaalla voi syödä vähähiilihydraattisen aterian, esimerkiksi kana- tai kalasalaatin kivennäisveden kera.

Jos insuliinit unohtuivat kotiin reissussa, kotimaassa voimassa olevan sähköisen insuliinireseptin perusteella saa apteekista hankittua puuttuvan insuliinin. Omien reseptien voimassaolon voi tarkistaa Omakannasta.

Ulkomailla insuliineja on saatavilla vaikuttavan insuliinivalmisteen geneerisellä nimellä, vaikka apteekissa myytävänä olisi erilainen kauppanimi.

Hätätilanteessa voi käyttää, jos ei ole saatavilla omaa käytössä olevaa insuliinia, vastaavaa samalla tavalla vaikuttavaa insuliinia. Kaikkien pikainsuliinien vaikutusaika on samankaltainen, perusinsuliinien vaikutusajoissa ja -tavassa on enemmän eroja.

Hätätilanteessa puuttuvan perusinsuliinin sijaan voi myös pistää pikainsuliinia 3–4 tunnin välein. Esimerkiksi, jos perusinsuliinin annos on 24 yksikköä vuorokaudessa, niin 4 tunnin välein voi laittaa 4 yksikköä.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä