Verensokerin omaseuranta tyypin 2 diabeteksen ruokavaliohoidossa ja tablettihoidossa

Tyypin 2 diabeteksessa kannattaa verensokerin omamittauksilla selvittää, miten syöminen, liikunta ja lääkehoidot vaikuttavat verensokeriin.

Tyypin 2 diabeteksessa kannattaa verensokerin ateriaparimittauksilla tutkailla ja opetella, miten ruokailu ja eri tavalla koostetut ateriat sekä vaihteleva liikunta vaikuttavat verensokeriin. Mittauksia voi käyttää ruokavaliohoidon ja liikuntahoidon tehon seurantaan ja oman motivaation tukena.

Hoitopaikasta saa verensokerimittarin ja oman hoitosuunnitelman mukaisesti mittaliuskoja. Niitä voi myös ostaa itse terveydenhuollon tuotteita myyvistä kaupoista, apteekeista tai verkosta. Useat diabetesyhdistykset myös myyvät mittareita ja mittaliuskoja.

Uudemmat lääkkeet eivät laske verensokeria liian alas

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytetään elintapahoidon ohella yleensä sellaisia lääkkeitä, jotka eivät normaalikäytössä laske verensokeria liian alas. Verensokerin omamittausten tarve on sen vuoksi aikaisempaan verrattuna vähäisempi. Verensokerin omamittauksilla voi elintapahoidon tehon ohella seurata miten aloitettu lääkehoito vaikuttaa.

Kaavamaisesti insuliinineritystä lisäävät lääkkeet voivat laskea verensokerin liian matalalle

Pitkävaikutteinen glimepiridi lisää insuliinin eritystä haimasta kaavamaisesti ja vaikuttaa koko vuorokauden. Sen annos sovitetaan tavanomaiseen ruokailuun ja liikuntaan. Jos ruokailu jää niukemmaksi verensokeri laskee herkästi liian alas. Liikunnan yhteydessä tarvitaan yleensä lisävälipala. Liian matalan verensokerin vaaran vuoksi mittauksia tarvitaan hieman tiheämmin.

Lyhytvaikutteinen ateriatabletti eli glinidi laskee verensokeria aterian yhteydessä. Sen annos säädetään aterian tavanomaiselle hiilihydraattimäärälle ateriaparimittausten avulla.

Kun verensokeri on tavoitelukemissa ja pitkäaikaista sokeritasapainoa kuvaava sokerihemoglobiini HbA1c on korjaantunut alle 48–53 mmol/mol, niin mittauksia voi vähentää. Hyvässä sokeritasapainossa sopiva mittaustiheys voi olla esimerkiksi verensokerin mittaus aamulla ennen aamupalaa ja pari tuntia pääaterian jälkeen 1–3 päivänä viikossa.

Jos aamumittaukset ovat toistuvasti yli 7 mmol/l ja pääaterian jälkeiset yli 10 mmol/l tai sokerihemoglobiini HbA1c nousee yli tavoitetason, mittauksia tihennetään. Voidaan tehdä verensokerin ateriaparimittauksia tai tehoseuranta.

Päivitetty  27.5.2021

Kyllä