Siirry sivun sisältöön

Perusinsuliinivalmisteet monipistoshoidossa

Monipistoshoidossa perusinsuliinina käytetään degludek-, detemir tai glargininsuliinia.

​​Detemirinsuliini

Detemirinsuliinia annostellaan insuliininpuutoksessa kaksi kertaa vuorokaudessa aamulla tai aamupäivällä ja illalla. Se sopii erityisen hyvin henkilöille, joilla on monipistoshoidossa toistuvasti tarvetta vaihdella insuliiniannosta esimerkiksi pitkäkestoisen liikunnan vuoksi.

Glargininsuliini

Glargininsuliini 100 yks/ml voidaan yleensä annostella kerran vuorokaudessa, mutta osalla henkilöistä saadaan tasaisempi ja parempi vaikutus erityisesti aamun verensokeriin jakamalla annos kahteen pistokseen.

Glargininsuliini 300 yks/ml annostellaan kerran vuorokaudessa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, mutta joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Glargininsuliini 300 yks/ml valmisteella esiintyy vähemmän liian matalia verensokereita kuin 100 yks/ml glargininsuliinilla sekä detemirinsuliinilla.

Degludekinsuliini

Degludekinsuliini 100 yks/ml tai 200 yks annostellaan kerran vuorokaudessa. Se on pistoajan suhteen joustavin perusinsuliinivalmiste. Pistosaika voi vaihdella eri päivinä, kunhan pistosten väli on vähintään kahdeksan tuntia ja enintään 40 tuntia. Siten se sopii erityisesti henkilöille, joiden päivärytmit vaihtelevat esimerkiksi ajoittaisen pitkään nukkumisen, vuorotyön tai toistuvien aikavyöhykkeiden yli matkustamisen vuoksi. Degludekinsuliinilla esiintyy vähemmän liian matalia verensokereita kuin glargininsuliini 100 yks/ml ja detemirinsuliinilla.

Päivitetty 30.9.2023