Siirry sivun sisältöön

Diabetesta sairastavien naisten raskauden ehkäisy

On tärkeää pitää huolta ehkäisystä silloin, kun et halua tulla raskaaksi. Perhesuunnittelu ja mahdolliset raskaustoivomukset kannattaa ottaa puheeksi diabeteksen seurantakäynneillä.

Raskauden ehkäisyn periaatteet eivät olennaisesti eroa diabetesta sairastavalla muista. Valintaan vaikuttavat omien toiveidesi ohella ikäsi, gynekologiset esitietosi, diabeteksen mahdolliset lisäsairaudet, ehkäisyn tarpeen kesto ja mahdolliset tulevaisuuden raskaussuunnitelmat. Ehkäisyn luotettavuus on tärkeää, koska erityisesti diabeteksessa raskauden tulisi olla suunniteltu.

  • Kondomi on monille oikein käytettynä hyvä ehkäisymenetelmä. Tilapäisissä seksisuhteissa sen käyttö on tärkeää tulehdusten ehkäisemiseksi.

  • Kun verensokeritasapaino on suositellulla tasolla ja naisella ei ole merkittäviä diabeteksen lisäsairauksia, hän voi käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä. Niillä on kuitenkin hieman suurentunut laskimoveritulpan riski.

  • Minipillerit eli pelkkää keltarauhashormonia sisältävät pillerit ovat monelle hyvä valinta.

  • Kierukkaehkäisy on diabeteksessa monelle sopiva valinta. Sekä hormoni- tai kuparikierukkaa voi käyttää vaikket olisi aikaisemmin synnyttänyt.

  • Sterilisaatio voi tulla kyseeseen, kun olet varmistunut siitä, että haluat pysyvästi estää raskaaksi tulosi.

Päivitetty 30.9.2023