Siirry sivun sisältöön

Mahalaukun tyhjenemishäiriö diabeteksessa

Diabetesta sairastavan vatsavaivat johtuvat usein samoista syistä kuin muillakin. Vatsavaivojen taustalla voi kuitenkin olla myös diabeteksen aiheuttama autonomisen hermoston vaurio.

Autonominen hermosto säätelee mahalaukun supistumista ja tyhjenemistä. Diabetesta sairastavan vatsavaivat voivat johtua myös muista lukuisista syistä kuten diabetesta sairastamattomillakin. Sen vuoksi vatsavaivoja selvitetään samalla tavoin kuin kaikilla muillakin.

Mahalaukun hermovauriossa oireet aiheutuvat mahalaukun hidastuneesta tyhjenemisestä. Tyypillisiä oireita ovat ylävatsakipu, turvotus, varhainen täyttymisen tunne, oksentelu ja pahoinvointi. Mahalaukun hermovaurio voi myös olla oireeton. Oireet voivat ilmetä jaksoittain, joiden välissä on oireettomia kausia. Mahalaukun hermovauriosta käytetään nimitystä gastropareesi.

Joskus mahalaukun hermovaurion ainoa vihje on selittämättömät matalat verensokerit. Syynä on se, että ateriainsuliinin vaikutus ehtii alkaa ennen kuin ruuan hiilihydraatit ovat ehtineet mennä eteenpäin hitaasti toimivasta mahalaukusta.

Oireiden selvittelyssä tärkeintä on sulkea tähystystutkimuksin pois muut ruoansulatuskanavan sairaudet. Tarvittaessa mahalaukun tyhjenemisnopeutta voidaan tutkia mahan toiminnan isotooppikuvauksella eli gammakuvauksella.

Keskeistä hoidossa ovat hyvä sokeritasapaino sekä ravitsemusneuvonta. Korkea verensokeri hidastaa edelleen mahalaukun tyhjenemistä. Ateriainsuliinin annostelua helpottaa insuliinipumppu, josta voi valita yksilöllisiä ateriainsuliinin annostelutapoja. Lääkevalmisteista metoklopramidi ja erytromysiini nopeuttavat mahalaukun tyhjenemistä ja lievittävät ylävatsaoireita osalla potilaista. Muuten lääkehoidossa vältetään mahalaukun toimintaa hidastavia lääkevalmisteita. Vaikeissa tilanteissa on käytetty myös mahalaukun tahdistusta eli neurostimulaattoria.

Päivitetty 30.9.2023