Suositeltava liikunta diabeteksessa

Diabetesta sairastavalle suositellaan samanlaista terveyttä edistävää liikuntaa kuin muillekin. Oma lääkäri ja hoitaja neuvovat diabeteksen ja liikunnan yhteensovittamisessa.

Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää toimintakykyä ja terveyttä sekä ehkäisee ja hoitaa monia sairauksia. Liikunnan suotuisat vaikutukset sydän- ja verenkiertoelimistöön, verenpaineeseen, keuhkoihin, lihaksistoon, luustoon, mielialaan ja uneen ovat diabetesta sairastavalla samanlaisia kuin terveillä henkilöillä.

Diabeteksen hoito tai diabetekseen liittyvät lisäsairaudet voivat asettaa haasteita liikkumiselle. Aloittelevan liikkujan kannattaa keskustella oman lääkärin tai hoitajan kanssa, jos ei ole aiemmin tottunut liikkumaan tai aikoo lisätä liikuntaa huomattavasti aiempaan nähden.

Jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan liikunnan harjoittelumuodon. Parhaat vaikutukset koko elimistön kannalta saa liikkumalla säännöllisesti, vaihdellen kestävyysliikuntaa, lihaskuntoliikuntaa ja voimaharjoittelua. Sokeriaineenvaihdunnan tai kestävyyskunnon kannalta ei näyttäisi olevan merkitystä, harjoitteleeko kohtuullisella kuormitustasolla pidempiä jaksoja kerrallaan vai tekeekö sen sijaan toistuvia täysivauhtisia liikuntasuorituksia.

Tutustu liikkumisen aloittaminen – omahoito ohjelmaan.

Päivitetty  29.6.2022

Ei