Matalan verensokerin oireet

Matalan verensokerin oireet ja se millä verensokerin tasolla tulee minkälaisia oireita, on yksilöllistä. Matalan verensokerin oireita nimitetään usein insuliinituntemuksiksi.

Hypoglykemian oireita ovat muun muassa näläntunne, hikoilu, heikotus ja vapina, näön sumentuminen, poissaoleva olo ja kalpeus.Verensokerin tasapaino ja verensokerin laskun nopeus vaikuttavat hypoglykemian oireisiin. Jos verensokeri on pidempään ollut korkealla tasolla, jo verensokeri 4–5 mmol/l voi aikaansaada matalan verensokerin tuntemuksia. Matalan verensokerin oireet voivat vuosien kuluessa muuttua. Alkuperäiset insuliinituntemukset heikkenevät ja hermosto-oireet saattavat olla ensimmäinen oire alhaisesta verensokerista.

Kun verensokeri laskee liian alas, elimistössä käynnistyy vastareaktio, joka pyrkii palauttamaan verensokerin normaaliksi. Monet elimistön rauhaset aktivoituvat ja tuottavat verenkiertoon hormoneja, jotka eri tavoin pystyvät nostamaan verensokeria vapauttamalla sitä pääasiassa maksan varastoista. Näistä insuliinin vastavaikuttajahormoneista tärkeimmät ovat haiman saarekkeista erittyvä glukagoni, ja lisämunuaisten erittämä adrenaliini ja kortisoli.

Adrenaliinin aiheuttamat oireet eli insuliinituntemukset käynnistyvät ensimmäisinä, hermosto-oireet normaalisti vasta, kun verensokeri laskee vielä alemmaksi. Nukkuessa matalan verensokerin oireena voi olla levoton uni, hikoilu ja painajaiset. Yöllä matalalla käynyt verensokeri voi näkyä vaihtelevana aamun verensokeriarvona.

Päivitetty  19.4.2022

Kyllä