Siirry sivun sisältöön

Jalkojen riskiluokka 2 diabeteksessa

Diabeteksen jalkahaavan riskiluokassa 2 suojaava tunto puuttuu ja alaraajassa on valtimotauti tai jompaankumpaan liittyy jalkojen rakenteellisia tai nivelten toiminnallisia muutoksia.

Kuva jalasta, joka on punakan kirjava, turvonnut sekä rakenteeltaan jossain määrin muuttunut. Jalka luokitellaan riskiluokka kahteen.

Jos sinulla on todettu jaloissasi

1) tunnon ja verenkierron heikentymistä

tai

2) tunnon heikentymistä ja jalkojen rakenteellisia tai nivelten toiminnan muutoksia

tai

3) verenkierron heikentymistä ja jalkojen rakenteellisia tai nivelten toiminnallisia muutoksia,

kuulut diabeteksen jalkahaavan riskiluokkaan 2. Riskisi pitkäaikaiseen diabeteksen jalkahaavaan on viisinkertainen verrattuna henkilöön, jolla ei ole näitä muutoksia jaloissaan.

Toimintaohjeesi, jos kuulut riskiluokkaan 2:

  • Jalkojen omahoidosta huolehtiminen ja päivittäinen jalkojen tutkiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, sillä jalkojesi haavautumisriski on suuri.

  • Jalkojen tilanne tulisi tarkistaa jokaisella seurantakäynnillä.

  • Lisäsairauksien etenemisen estäminen on mahdollista hyvällä diabeteksen hoidolla ja pitämällä verensokerin lisäksi verenpaine ja veren kolesteroli kunnossa ja lopettamalla mahdollinen tupakointi.

  • Jalkojen rakenteellisten ja toiminnallisten ongelmien vuoksi saatat tarvita apuvälineitä, kuten yksilöllisiä pohjallisia ja varpaiden asennon korjaajia ja suojia. Muutostarpeet jalkineisiin tai erityisjalkineiden tarve on mahdollista.

Tarvitset jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan säännöllistä seurantaa. Käyntien määrä riippuu jalkaongelmien laadusta ja siitä, miten pystyt itse huolehtimaan jaloistasi.

Päivitetty 8.11.2023