Siirry sivun sisältöön

Ennen insuliinipumppuhoidon aloitusta

Ennen insuliinipumppuhoidon aloitusta optimoidaan käytössä oleva monipistoshoito glukoosisensorin avulla.

Ennen insuliinipumppuhoidon aloitusta tarkistetaan ja kerrataan:

  • Hiilihydraattien arviointi ja insuliini-hiilihydraatti-suhteet eli IHS eri aikaan vuorokaudesta

  • Insuliiniherkkyystekijä eli IHT eri aikaan vuorokaudesta

  • Perusinsuliinin tarve ja määrä suhteessa ateriainsuliiniin

  • Liikunnan ja fyysisen rasituksen vaikutus insuliinitarpeeseen

  • Pistospaikat

  • Glukoosisensorin tulosten ja verensokerin omamittausten hyödyntäminen

Jos et ole hoidossa tyypin 1 diabeteksen hoitoon erityisperehtyneessä hoitoyksikössä, tekee hoitava lääkärisi lähetteen pumppuhoidon arvioon lähimpään erikoistuneeseen hoitopaikkaan. Vastaanotolla selvitetään diabeteksen tilanne, nykyisen hoidon ongelmakohdat ja mihin asioihin pumppuhoidolla halutaan korjaantumista tai helpotusta. Pumppuhoidolle asetetaan yhdessä tavoitteet ja valitaan sopiva pumppumalli.

Ennen pumppuhoidon aloitusta tehdään usein seurantajakso glukoosisensorilla. Ylös kirjataan useammalta vuorokaudelta insuliiniannokset, hiilihydraatit, liikunta ja muut hoitoon vaikuttavat asiat. Näin saadaan aikaisemmasta insuliiniannostelusta riittävästi tietoa pumpun säätöjen asettamista varten.

Hoitajan tai pumpun valmistajan edustajan kanssa opetellaan perusasiat pumpun käytöstä. Siihen sisältyvät suunnitellun perusinsuliiniohjelman eli basaalin asettaminen ja muuttaminen, ateriaboluksen annostelu, annosoppaan asetusten laittaminen ja muuttaminen. Lisäksi opetellaan insuliinin laitto pumppuun, infuusiosetin valmistelu ja kanyylin laitto.

Päivitetty 4.11.2023