Siirry sivun sisältöön

Tyypin 1 diabetes ja painonhallinta

Painonhallinta on tärkeä osa hoitoasi myös, jos sairastat tyypin 1 diabetesta.

Ylipaino on yleistynyt tyypin 1 diabetesta sairastavilla samoista syistä kuin muillakin. Painon nousu aiheuttaa insuliiniresistenssiä ja insuliinin tarve lisääntyy. Ylipainon kertyminen hankaloittaa verensokerin hallintaa. Seurauksena voi olla myös metabolinen oireyhtymä, jolloin mukaan tulee rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja verenpaineen nousua.

Insuliinihoitoa käyttävän henkilön painonousu voi johtua myös liian suurista insuliiniannoksista. Ylisuuri perusinsuliinin määrä lisää ruokahalua ja voi johtaa verensokerin liialliseen laskuun aterioiden välillä, liikunnassa ja yöllä. Hypoglykemian pelko on myös tavallinen syy yli tarpeen syömiselle.

Jos sinulla on ylipainoa, kannattaa liian matalia verensokereita ehkäistä mieluummin ennakoimalla ja tarvittaessa vähentämällä insuliiniannoksia. Mataliin verensokereihin mahdollisesti liittyvät pelot on hyvä ottaa puheeksi oman lääkärin tai hoitajan kanssa sekä tarvittaessa keskustella asiasta mielenterveyden ammattilaisen kanssa.

Insuliiniannosten sovittaminen

Jos käytät insuliinia ja haluat pudottaa painoa, on sinun samanaikaisesti vähennettävä sekä insuliinin että syötyjen hiilihydraattien määrää. Painon laskiessa ja myös liikunnan lisääntyessä insuliiniherkkyys yleensä paranee. Tällöin perusinsuliinin ja mahdollisesti myös ateriainsuliinin suhteellinen tarve vähenee. Jos et vielä käytä glukoosisensoria, kannattaa sen käyttöönotosta keskustella lääkärisi ja hoitajasi kanssa. Glukoosisensorin avulla on helpompi sovittaa insuliiniannoksia erilaisiin ruokamääriin ja liikuntaan.

Päivitetty 30.9.2023