Siirry sivun sisältöön

Verensokerin ilta-aamu -parimittaus

Voit selvittää verensokerisi käyttäytymistä yön aikana ilta-aamu parimittauksella.

Ilta-aamu parimittauksessa verensokeri mitataan illalla klo 21–24 aikaan noin 3–4 tuntia viimeisen syömisen jälkeen ja aamulla ylös noustessa vähintään 8 tunnin syömättömyyden jälkeen ennen aamupalaa.

Jos käytössäsi on ateriainsuliini, sen vaikutuksen pitäisi olla jo ohi 3–4 tunnin kuluttua iltaruokailusta. Tällöin ilta-aamu-parimittaus kertoo verensokerin muutoksesta yöaikaan ja perusinsuliinin toimivuudesta.

Ilta-aamu parimittauksella nähdään, miten oma tai pistetty insuliini pystyy hillitsemään sokerin vapautumista maksastasi verenkiertoon yön aikana. Yli 2–3 mmol/l ero ilta-aamu parimittauksessa tarkoittaa, että hoitoa voi olla syytä muuttaa.

Tyypin 2 diabeteksen insuliiniresistenssissä on varsin tyypillistä, että verensokeri pyrkii nousemaan yön aikana. Samoin jos insuliinihoidossa perusinsuliinin annos on liian pieni tai sen vaikutus hiipuu, nousee verensokeri aamulla. Perusinsuliinihoitoa säädetään ilta-aamu parimittausten perusteella.

Tyypin 1 tai muun insuliinipuutosdiabeteksen hoidossa glukoosisensorin käyttö on pitkälti korvannut verensokerin ilta-aamu parimittauksen. Glukoosisensorilla verensokerin käyttäytymistä yön aikana voidaan arvioida helpommin ja paremmin.

Päivitetty 30.9.2023