Laboratoriossa verensokeri mitataan laskimonäytteestä ja vastaus annetaan verinesteen eli plasman glukoosipitoisuutena (P-gluk, paastoarvon lyhenne fP-gluk). Kotona tehtävässä verensokerin omaseurannassa mittaukset tehdään yleensä sormenpäästä, jolloin kyseessä on kapillaariverinäyte. Verensokerin raja-arvot ovat hieman erilaiset laboratoriokokeissa ja omamittauksissa sormenpäästä.
Verensokerin yksiköt
Suomessa ja yleisesti Euroopassa käytetään verensokerista yksikköä mmol/l (millimol in litre). Yhdysvalloissa ja joissain muissa maissa käytetään kuitenkin sen sijaan yksikköä mg/dl (milligram in decilitre). Muuntokerroin mittayksiköiden välillä on 18. Jos esimerkiksi verensokeri Suomessa käytettävällä mittayksiköllä on 5,6 (mmol/l), saadaan se muutettua mg/dl muotoon kertomalla luku 18 eli 5,6 x 18 = 101 mg/dl. Vastaavasti jos verensokeri Yhdysvalloissa käytettävällä mittayksiköllä on 180 (mg/dl), voidaan se muuttaa mmol/l muotoon jakamalla luku 18 eli 180 / 18 = 10 mmol/l.
Tätä tietoa saatetaan tarvita mm. silloin, kun Suomeen esimerkiksi Yhdysvalloista muuttavan henkilön on opeteltava hahmottamaan verensokerin lukemat uudella mittayksiköllä.