Laboratoriossa verensokeri mitataan laskimonäytteestä ja vastaus annetaan verinesteen eli plasman (P-gluk) glukoosipitoisuutena. Verensokerin omaseurannassa mittaus tehdään yleensä sormenpäästä, jolloin on kysymyksessä kapillaariverinäyte. Verensokerin raja-arvot ovat hieman erilaiset laboratoriokokeissa ja omamittauksissa sormenpäästä.
Normaali verensokeri | Terveillä henkilöillä verensokeri on aamulla paaston (vähintään 10 tunnin syömättömyys) jälkeen välillä 4,0–6,0 mmol/l (millimoolia litrassa). Aterian jälkeen verensokeri yleensä nousee ateriaa edeltävästä arvosta korkeintaan 2–3 mmol/l. Sormenpäästä itse mitattuna verensokeri pysyy terveellä alle 8,9 mmol/l. Sokerirasituskokeessa, jossa henkilö juo 75 g sokeria, laboratoriossa laskimonäytteestä mitattu verensokeri kahden tunnin kuluttua sokeriannoksen juomisesta pysyy alle 7,8 mmol/l. |
Heikentynyt verensokerin säätely | Jos verensokeri kohoaa normaalia korkeammaksi, mutta ei kuitenkaan ylitä diabeteksen rajaa, kyseessä on heikentynyt sokerin säätely, josta voidaan käyttää nimitystä esidiabetes. Tämä käsittää - kohonneen paastosokerin, jossa verensokeri on välillä 6,1–6.9 mmol/l paastossa ja
- heikentyneen sokerisiedon, jossa verensokeri on sokerirasituksessa 2 tunnin kuluttua 75 g sokeriannoksen juomisesta laskimoverinäytteessä 7,8–11,0 mmol/l. Sormenpään kapillaariverinäytteessä heikentyneen sokerinsiedon arvot ovat välillä 8,9–12,1 mmol/l.
|
Verensokerin diabetesarvo | Diabeteksesta on kyse, jos - aamulla paaston jälkeen laboratoriossa mitattu verensokeri (fP-gluk eli paastoplasman glukoosi) on ≥ 7,0 mmol/l vähintään kahtena eri päivänä tai
- sokerirasitustestissä kaksi tuntia 75 g sokeriliuoksen juomisen jälkeen verensokeri on laskimonäytteessä yli 11,0 mmol/l. Sormenpään kapillaarinäytteessä diabeteksen diagnoosiraja on 12,2 mmol/l.
Henkilöllä, jolla on klassiset korkean verensokerin oireet eli lisääntynyt virtsaneritys ja jano, tahaton laihtuminen, väsymys, diabeteksen diagnoosiin riittää periaatteessa jo kertaalleenkin laskimosta mitattu verensokeri 11,1 mmol/l tai enemmän riippumatta mittauksen ajankohdasta. Tällöinkin diabeteksen diagnoosi varmistetaan uudella mittauksella. |
Suomessa ja yleisesti Euroopassa käytetään verensokerista yksikköä
mmol/l. Yhdysvalloissa ja joissain muissa maissa käytetään kuitenkin sen sijaan yksikköä
mg/dl. Muuntokerroin mittayksiköiden välillä on
18. Jos esimerkiksi verensokeri Suomessa käytettävällä mittayksiköllä on 5,6 (mmol/l), saadaan se muutettua mg/dl muotoon kertomalla luku 18 eli 5,6 x 18 = 101 mg/dl. Vastaavasti jos verensokeri Yhdysvalloissa käytettävällä mittayksiköllä on 180 (mg/dl), voidaan se muuttaa jakamalla luku 18 eli 180 / 18 = 10 mmol/l.
Tätä tietoa saatetaan tarvita mm. silloin, kun Suomeen esimerkiksi Yhdysvalloista muuttavan henkilön on opeteltava hahmottamaan verensokerin lukemat uudella mittayksiköllä. Esimerkiksi Iso-Britannian Diabetesliitolta löytyy muuntamista helpottamaan kätevä laskuri.