Sekoiteinsuliinihoito tyypin 2 diabeteksessa

Sekoiteinsuliinissa on samassa valmisteessa pika- ja pitkävaikutteista insuliinia.

Jos tyypin 2 diabetesta sairastavan verensokeri nousee ruokavalio- ja liikuntahoidosta, muusta verensokerin lääkehoidosta ja perusinsuliinihoidosta huolimatta liian korkealle aterioiden jälkeen mietitään ateriainsuliinin liittämistä hoitoon. Sekoiteinsuliini voi olla insuliinihoidon vaihtoehto sellaiselle henkilölle, jolla ruoka-ajat, aterioiden hiilihydraattimäärät ja liikunta ovat suhteellisen samanlaisia päivästä päivään.

Sekoiteinsuliineissa on sekoitettu pika- ja pitkävaikutteista insuliinia tietyssä suhteessa. Sekoiteinsuliinia annostellaan yleensä kaksi kertaa päivässä eli aamupalalla ja iltapäivällä päivän pääaterialla. Sen lisäksi käytetään yleensä metformiini ja sokerinpoistajatabletteja, jos niille ei ole estettä.

Verensokerin tason mukaan hoito voidaan aloittaa esimerkiksi 4–6 yksiköllä 30/70 tai 50/50 sekoiteinsuliinivalmistetta. Annosta säädetään aamupalan ja pääaterian ateriaparimittauksilla. Lisäksi on hyvä esimerkiksi kerran viikossa mitata verensokeri nukkumaan mennessä.

Päivitetty  29.6.2022

Kyllä