Siirry sivun sisältöön

Diabetestiedon vastaanottaminen

Vastasairastuneena sinun on varsinkin alkuvaiheessa omaksuttava paljon uutta tietoa ja taitoja, jotta opit hoitamaan itseäsi mahdollisimman hyvin.

Uuden tiedon vastaanottaminen voi olla haastavaa alkuvaiheessa järkytyksen sekä alkutilanteeseen liittyvien fyysisten oireiden johdosta. Keskittymisen ja muistiin painamisen ongelmat ovat tavallisia.

Hätääntyneenä tai kuormittuneena huomiokykysi ei välttämättä riitä uusien asioiden oppimiseen, eikä sellaista voi muistaa, mitä ei alun perinkään ole saanut painettua mieleensä. Osa ihmisistä tavoittelee hallinnan tunnetta sairastumisen jälkeen etsimällä kaikkea saatavilla olevaa tietoa.

Asiallisen, mahdollisesti rauhoittavankin tiedon ohella tulee todennäköisesti vastaan kauhuskenaariotyyppisiä kertomuksia, jotka herkästi entisestään lisäävät mahdollisesti jo olemassa olevia huoliajatuksia, eivätkä kuitenkaan auta ennustamaan oman tai läheisen sairauden kulkua millään tavoin.

Diabeteksen sairastumisvaiheessa pyritäänkin aluksi käsittelemään vain välttämättömät alkuvaiheessa tarvittavat tiedot sairaudesta ja sen hoidosta sekä ohjaamaan luotettavan ja tutkittuun tietoon perustuvien tietolähteiden äärelle. Ajan myötä asioita kerrataan ja otetaan hoidon eri osa-alueet keskusteluun järjestelmällisesti ja jokaisen oman tarpeen mukaan.

Päivitetty 8.11.2023