Siirry sivun sisältöön

Hiilihydraattien lähteitä

Tampereen Diabetesyhdistys on tehnyt opaslehtiset hiilihydraattien lähteiden tunnistamiseksi useammalla kielellä.

Alta löydät tietoa hiilihydraatteja sisältävistä elintarvikkeista, annoksista, jotka sisältävät noin 10g hiilihydraattia ja elintarvikkeista, jotka eivät sisällä hiilihydraatteja.

Kuvassa on ruokia ja välipaloja, jotka sisältävät hiilihydraatteja. Sokeri, hunaja, makeiset, leipä ja leivonnaiset, puurot, murot ja myslit, maitotuotteet ja jäätelö, palkokasvit, peruna, riisi, pastat ja maissi, marjat, hedelmät ja mehut sisältävät hiilihydraatteja. Myös kasvisvalmisteet kuten kaura- ja soijajuomat ja -jogurtit sisältävät hiilihydraatteja. Näissä hiilihydraattien määrä saattaa vaihdella merkittävästi riippuen käytetystä raaka-aineesta.

Kuvassa on ruokia ja välipaloja, jotka sisältävät 10 g hiilihydraattia. Esimerkiksi 2 dl maitoa, maustamatonta viiliä tai jugurttia, 1 dl sokerillista jugurttia, yksi noin 100 g painoinen hedelmä tai puolikas banaani, 2-3 dl marjoja, 1 dl muroja, 1 dl puuroa, yksi noin 20 g painava leipäviipale, puolikas karjalanpiirakkaa, yksi kanamunan kokoinen peruna, yksi näkkileipä, vajaa 1 desilitra riisiä, pastaa tai perunamuusia ja 1 dl jäätelöä sisältää noin 10 g hiilihydraattia.

Kala, siipikarja, liha, juusto, öljy ja kasvikset eivät sisällä merkittävästi hiilihydraatteja. Kuvassa esimerkkejä näistä ruoka-aineista.

Kuvassa on ruokia ja välipaloja, jotka eivät sisällä hiilihydraatteja. Esimerkiksi kala, broileri, munat, liha, levitteet ja öljyt, juustot, kahvi, tee, sokeroimaton light-mehu, kasvikset ja pähkinät eivät sisällä merkittävästi hiilihydraatteja.

Päivitetty 30.9.2023