Siirry sivun sisältöön

Ientulehdus diabeteksessa

Korkea verensokeri altistaa ientulehdukselle. Ientulehdus voi edelleen edetä hampaan kiinnityskudostulehdukseksi eli parodontiitiksi.

Kuvassa on suu, jossa on vaikea ientulehdus eli bakteeripeitteiden aiheuttama pehmytkudoksen tulehdus koko suussa. Kuva: Suomen Hammaslääkäriliitto.
Ientulehdus on bakteeripeitteiden aiheuttama pehmytkudoksen tulehdus. Kuva: Suomen Hammaslääkäriliitto.

Mikäli suun mikrobeja ei saada poistettua riittävän usein, ne voivat aiheuttaa ikenien tulehtumisen. Oireena on yleisimmin verenvuoto hampaita harjatessa, mutta esim. tupakkatuotteiden käyttö tai joidenkin lääkkeiden aiheuttama ienliikakasvu voi vähentää näkyvää vuotoa, jolloin ikenien tulehtuminen tulee esille vasta ammattilaisen tutkimuksessa.

Ientulehdusta ehkäistään ja hoidetaan tehostamalla itsehoitoa ja poistamalla bakteeriplakki mekaanisesti. Hampaat tulisi harjata kaksi kertaa vuorokaudessa ja hammasvälit puhdistaa säännöllisesti. Jos bakteeripeitettä ei poisteta, se kovettuu hammaskiveksi hampaan pintaan ja ikenen alle, josta se edelleen edistää tulehdusta. Tällöin suun terveyden ammattilaisen tekemä hammaskiven poisto ja tilanteen säännöllinen seuranta ovat tarpeen.

Diabetesta sairastavalla suun terveys tulee tutkia säännöllisesti. Tutkimus- ja hoitoväli määritellään yksilöllisesti.

Päivitetty 8.11.2023