Perusinsuliinin pistoksen unohtuminen

Perusinsuliinin pistoksen unohtaminen johtaa verensokerin nousuun, kun edeltävän pistoksen vaikutus hiipuu. Miten silloin kannattaa menetellä?

Perusinsuliinin pistoksen unohtuessa verensokerin nousun nopeus on yksilöllinen, insuliinin laadusta ja annoksesta riippuva. Jos olet epävarma, miten tilanteessa menettelet, ota yhteyttä omaan hoitopaikkaasi.

Haitarin otsikkotaso2
Jos epäilet että perusinsuliinin pistos on unohtunut

Jos et ole varma unohtuiko perusinsuliinin pistos vai ei, kannattaa tilanne hoitaa pikainsuliinilla. Mittaa verensokerisi tai lue sensorin lukema heti ja vähintään 4 tunnin välein. Jos vointi on huono tai verensokeri on yli 14 mmol/l, mittaa myös ketoaineet.

Jos verensokeri on koholla, esimerkiksi yli 10 mmol/l, korjaa sitä pikavaikutteisella insuliinilla oman insuliiniherkkyystekijäsi mukaan. Jos esimerkiksi omalla kohdallasi 1 yks pikainsuliinia laskee verensokeria 2 mmol/l, niin verensokerilukeman 14 mmol/l korjaukseen voit ottaa 2–3 yks pikainsuliinia.

Jos olet varma, että perusinsuliini pistos on unohtunut

Korjaa kohonnutta verensokeria pikainsuliinin korjausannoksella. Ota perusinsuliinia pienennetty annos eli sen jäljellä olevia tunteja vastaava määrä. Seuraava perusinsuliinin pistos otetaan normaaliin aikaan ja normaali annos.

Vaihtoehtoisesti voit kattaa puuttuvan perusinsuliinin annostelemalla pienen annoksen pikainsuliinia 4 tunnin välein seuraavaan perusinsuliinipistoksen ottamiseen saakka.

Esimerkki kaksi kertaa vuorokaudessa otettavasta perusinsuliinista:

Perusinsuliinin annos on normaalisti 12 yks aamulla klo 7–8 ja 10 yks illalla klo 21–23. Huomaat iltapäivällä klo 15 että verensokerisi on 16 mmol/l, vaikka olet ottanut normaalisti ateriainsuliinit. Mittaa ketoaineet, jos sinulla on ketoainemittari. Jos olet varma, että perusinsuliinin pistos aamulla unohtui, niin sen lisäksi että korjaat korkeaa verensokeria pikainsuliinilla, voit ottaa jäljelle olevia tunteja klo 15-21 eli 6 tuntia vastaavan perusinsuliinin annoksen 5 yksikköä (12 yks / 13 tuntia x 6 tuntia = 5,4).

Esimerkki kerran vuorokaudessa otettavasta perusinsuliinista:

Perusinsuliinin annos on normaalisti 20 yks klo 21–22. Verensokerisi aamulla klo 07 on 20 mmol/l. Mittaa ketoaineet, jos sinulla on ketoainemittari. Jos olet varma, että perusinsuliinin pistos edellisenä iltana unohtui, niin sen lisäksi että korjaat korkeaa verensokeria pikainsuliinilla, voit ottaa jäljelle olevia tunteja klo 07–21 eli 14 tuntia vastaavan perusinsuliinin annoksen 11 yksikköä (20 yks / 24 tuntia x 14 tuntia 11,6 yks).

Degludekinsuliinin vaikutusaika on yli vuorokauden. Jos sen pistos myöhästyy tai unohtuu, otetaan normaali annos heti kun muistetaan. Sen jälkeen annostusta voi jatkaa normaalin aikataulun mukaan. Huomio kuitenkin, että degludekin pistoksien välillä täytyy olla aikaa vähintään 8 tuntia.

unohtaminen; insuliinihoito; Diabetes

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021