Veren punasolut syntyvät luuytimessä ja kiertävät veressä noin 120 vuorokautta. Tämän jälkeen maksa tai perna poistaa ne. Mitä korkeampi verensokerin taso on, sitä enemmän sokeria kiinnittyy punasolun hemoglobiiniin sen elinaikana.
Punasolujen hemoglobiinin sokeroitumista mitataan sokerihemoglobiini eli HbA1c verikokeella. Suomessa käytetään myös käsitteitä glykoitunut hemoglobiini sekä glykohemoglobiini. Se kuvastaa verensokerin tasoa noin kahdelta mittausta edeltäneeltä kuukaudelta. Sokerihemoglobiinin yksikkö on mmol/mol (millimoolia moolissa) ja viitearvo ilman diabetesta 20–42 mmol/mol. Glukoosin kiinnittyminen punasolun valkuaiseen ja punasolujen elinikä vaihtelee kuitenkin jonkin verran yksilöllisesti. Siten eri henkilöillä mitatut arvot eivät sellaisenaan ole suoraan vertailukelpoisia. Tärkeämpää on seurata miten samalla henkilöllä HbA1c kokeen tulos muuttuu tai vaihtelee.
Verikoe ja siitä tehtävä määritys voidaan tehdä erillisellä käynnillä laboratoriossa tai pikamittauksena sormenpäästä vastaanotolla. Sokerihemoglobiinia mitataan useilla eri menetelmillä. Eri laboratoriossa ja eri menetelmillä tehtynä tutkimus voi antaa jonkin verran toistaan poikkeavia tuloksia.
HbA1c-koetta varten ei tarvitse paastota.