Siirry sivun sisältöön

Alkoholia vain kohtuudella diabeteksessa

Jos sinulla on diabetes, kohtuullinen alkoholin käyttö ei ole sinulle sen vaarallisempaa kuin muillekaan. Runsaalla alkoholinkäytöllä on kuitenkin monia haitallisia vaikutuksia, erityisesti diabeteksessa.

Verensokeri

Runsas alkoholin käyttö voi heikentää sokeritasapainoa ja sillä on monia haitallisia vaikutuksia diabetesta sairastavan terveyteen. Alkoholi lisää riskiä liian matalaan verensokeriin. Kohtuus alkoholin käytössä onkin kaikille suositeltavaa.

Metabolinen oireyhtymä ja rasvamaksa

Alkoholi pahentaa tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään liittyviä aineenvaihduntahäiriöitä. Runsas alkoholin käyttö lihottaa, lisää maksan rasvoittumista ja maksakirroosin vaaraa sekä lisää veren rasvaa eli triglyseridiä.

Verenpaine ja sydänterveys

Alkoholi nostaa verenpainetta ja heikentää verenpainelääkkeiden tehoa, lisää alttiutta eteisvärinälle ja sydämen vajaatoiminnalle.

Hermomuutokset

Alkoholi voi pahentaa diabeteksen hermomuutoksia.

Haimatulehdus

Alkoholi voi aiheuttaa akuutin tai kroonisen haimatulehduksen. Ne johtavat usein vaikeahoitoiseen diabetekseen. Alkoholista pitäisi tällöin pidättyä täysin.

Masennus ja hormonihäiriöt

Runsas alkoholin käyttö voi pahentaa masennusta ja aiheuttaa hormonihäiriöitä ja edelleen erektiohäiriöitä ja hedelmättömyyttä.

Päivitetty 30.9.2023