Siirry sivun sisältöön

Diabeteskuntoutuksen toimijat

Diabeteskuntoutusta ja sopeutumisvalmennusta järjestetään kurssimuotoisena eri kohderyhmille lapsiperheistä ikäihmisiin.

Diabeteskuntoutusta on tarjolla niin kuntoutuslaitosten kursseilla kuin avotapaamisinakin. Kuntoutuskurssit kestävät usein useamman päivän, ne voivat olla moniosaisia, ja niihin saattaa sisältyä yhteydenpitoa myös verkon kautta. Diabetesta sairastaville ja heidän läheisilleen tarkoitetuilla kursseilla on yleensä paljon ryhmämuotoista toimintaa.

Terveydenhuolto

Terveydenhuolto järjestää diabeteskuntoutusta - pääsääntöisesti lapsiperheille ja nuorille - joko itse tai hankkii palvelun kuntoutuksen palveluntuottajilta. Terveydenhuollon vastuulla on kuntoutustarpeen selvittely ja kuntoutukseen ohjaaminen.

Kela

Diabetesta sairastaville aikuisille on Kelan kautta tarjolla sairausryhmäkohtaista sopeutumisvalmennusta harkinnanvaraisena lääkinnällisenä kuntoutuksena. Myös diabetesta sairastaville lapsille perheineen ja nuorille on tarjolla sopeutumisvalmennusta Kelan järjestämänä.

Diabetes sopeutumisvalmennuskursseja tuottavat Kelalle yksityiset kuntoutuspalvelutuottajat. Kela kilpailuttaa palveluntuottajat ja määrittää kuntoutuksille palvelukuvauksen, jonka mukaan kuntoutuksen järjestäjän tulee kuntoutus suunnitella ja toteuttaa.

Järjestöt

Järjestöt ovat merkittäviä kuntoutumista tukevien kurssien toimijoita. Suomen Diabetesliitto järjestää eri-ikäisille ja eri elämänvaiheissa oleville diabetesta sairastaville läheisineen diabeteskursseja. Liitto tarjoaa myös monenlaista kuntoutumista tukevaa toimintaa ja tapahtumia.

Järjestöjen yhteiskurssit vastaavat kuntoutustarpeisiin erityisesti silloin, kun haasteita arkeen tuo diabeteksen lisäsairaudet tai useampi kuin yksi sairaus.

Päivitetty 8.11.2023