Addisonin tauti tarkoittaa lisämunuaisen kuoren hormonierityksen vajaatoimintaa. Lisämunuaisen kuorikerroksessa tuotetaan elimistön stressi- ja suolahormoneita eli kortisolia ja aldosteronia sekä pieniä määriä miessukuhormonia muistuttavaa dehydroepiandrosteronia.
Addisonin taudissa elimistö ryhtyy tuottamaan vasta-aineita lisämunuaisen kuorikerroksen soluja kohtaan. Sen seurauksena kortisolia ja aldosteronia tuottavat solut hiljalleen tuhoutuvat ja kehittyy lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta.
Suomessa Addisonin tautiin sairastuu vuosittain noin 50–70 henkilöä. Suomalaisessa FinnDiane tutkimuksessa Addisonin taudin esiintyvyys aikuisilla tyypin 1 diabetesta sairastavilla oli 0,4 prosenttia, kun se verrokkihenkilöillä oli 0,02 prosenttia.
Elintärkeiden kortisolin ja aldosteronin puutoksen seurauksena elimistön kokonaissuorituskyky alentuu vakavasti. Joskus sairaus alkaa äkillisenä kriisitilanteena, shokkina, jolle tunnusomaista on verenpaineen lasku, oksentelu, vatsakivut ja tajunnan häiriöt.
Diabetesta sairastavalla hoitamaton Addisonin tauti voi johtaa verensokerin liialliseen laskuun yöllä. Diabetesta sairastavan vuosikokeissa seurataan natrium- ja kaliumarvoja ja verenpainetta, joiden poikkeamien yhteydessä Addisonin taudin epäily voi herätä. Jatkoselvityksen tehdään tarkemmat hormonimääritykset.
Addisonin taudin mahdollisia oireita
Oireita voivat olla väsymys ja voimattomuus, laihtuminen ja ruokahaluttomuus, pahoinvoinnin tunne tai oksentelu ja laihtuminen, lihasheikkous, suolannälkä, matala verenpaine, kuukautiskierron häiriöt, erektiohäiriöt, mielialamuutokset ja ihon tummuminen.
Addisonin taudin hoito
Addisonin taudissa tarvitaan puuttuvien hormonien korvaushoitoa eli yleensä hydrokortisoni ja fludrokortisoni tabletteja.
Hydrokortisoni annostellaan kortisolin normaalia eritystä jäljitellen yleensä kolmena, joskus kahtena, annoksena vuorokaudessa.
Stressitilanteissa, esimerkiksi infektioiden yhteydessä, hydrokortisoniannos kaksinkertaistetaan. Oksentelun, kuivumisen, päivystyksellisten kriisitilanteiden ja leikkauksien yhteydessä tarvitaan suonen- tai lihaksensisäistä hydrokortisonia.
Loppuraskauden aikana Addisonin tautia sairastavan hydrokortisonin ja joskus myös fludrokortisonin annos hieman suurenee.