Siirry sivun sisältöön

Suun terveyden ongelmia diabeteksessa

Suun terveydestä huolehtiminen on osa diabeteksen hoitoa. Korkea verensokeri lisää suun terveyden ongelmia.

Hyvässä verensokeritasapainossa diabetes ei erityisesti altista suun sairauksille. Korkea verensokeri ja verensokerin vaihtelut altistavat suun kuivumiselle, hampaiden reikiintymiselle ja kiinnityskudossairauksille eli ientulehdukselle ja parodontiitille sekä suun limakalvojen sienitulehdukselle. Suun kuivumista voivat aiheuttaa myös useat eri lääkkeet.

Hampaista ja niiden kiinnityskudoksesta lähtevät tulehdukset, kuten muutkin tulehdukset, voivat nostaa verensokeria. Riski hammasperäiselle yleistulehdukselle on diabetesta sairastavalla muita suurempi. Suun tulehdussairauksilla on todettu myös yhteyksiä yleissairauksiin. Hampaiden kiinnityskudossairaus lisää myös valtimosairauksien riskiä ja mahdollisesti diabeteksen munuaissairauden riskiä.

Suun terveyden perusta on itsehoidossa. Hampaiden säännöllisen harjaamisen ja hammasvälien puhdistuksen lisäksi suun terveyteen vaikuttavat mitä syömme ja juomme ja kuinka usein. Hyvä sokeritasapaino edistää suun terveyttä. Tupakointi ja nuuska vaikuttavat myös haitallisesti suun terveyteen.

Säännölliset hammaslääkärin tekemät suun terveyden tarkastukset ovat myös osa diabeteksen hyvää hoitoa ja seurantaa. Tarkastusväli määritellään yksilöllisesti.

Keinojuuren eli implantin asettamiselle ei ole estettä, kun verensokeritasapaino on hyvä.

Päivitetty 8.11.2023