Siirry sivun sisältöön

Verensokerimittarit

Verensokeria voi perinteisesti mitata itse sormenpäästä pikamittarilla. Mittareita on monenlaisia ja joillakin voi mitata myös veren ketoaineet. Oma diabeteshoitajasi opastaa sopivan mittarin valinnassa.

Kuvassa on sininen verensokerimittari, jossa liuska ja näytöllä näkyy lukema 5.8 mmol/litrassa.
Suomessa verensokerimittarit näyttävät tuloksen mittayksiköllä millimoolia/litrassa.

Yleisnimitys verensokeri tarkoittaa tarkemmin verinesteen eli plasman glukoosia. Omaseurantaan tarkoitetun pikamittarin liuska ottaa kokoverta sormenpään kapillaariverestä. Mittari muuntaa tuloksen plasman glukoosipitoisuudeksi.

Verensokerin mittaaminen perustuu biosensoritekniikkaan eli liuskassa tapahtuvaan entsyymireaktioon. Yleisimmin käytetty entsyymi on glukoosioksidaasi, joka reagoi verinäytteen glukoosin kanssa. Siitä aiheutuva reaktio tuottaa mitattavaan sähköjännitteen. Muutos on suhteessa näytteen glukoosipitoisuuteen eli verensokeriin. Suomessa käytetty verensokerin mittayksikkö on millimoolia litrassa ja sen lyhenne on mmol/l.

Verensokeriliuskat ovat joko yksittäispakattuja, purkissa tai valmiina liuskasylinterissä. Joillakin verensokerimittareilla voi mitata myös veren ketoainepitoisuuden siihen erikseen tarkoitetuilla liuskoilla.

Mittaustulokset merkitään omaseurantavihkoon tai ne siirtyvät automaattisesti tai siirretään itse mittarista tietokoneelle tai mobiililaitteen sovellukseen.

Verensokerimittariin tai sovellukseen voi myös kirjata muita hoitoon vaikuttavia tekijöitä, kuten aterian ja sen hiilihydraatit ja liikunnan. Mittarin aika-asetusten pitää olla oikein, jotta nähdään oikeat mittausajankohdat.

Maksuttoman verensokerimittarin ja -liuskojen saamiseksi oman hyvinvointialueesi hoitotarvikejakelusta tarvitset lähetteen omasta hoitopaikastasi. Verensokerin omamittausten tarve ja tiheys kirjataan henkilökohtaiseen hoitosuunnitelmaasi ja hoitopaikka toimittaa lähetteen oman hyvinvointialueesi hoitotarvikejakeluun. Lopullisen päätöksen hoitotarvikkeiden myöntämisestä tekee hoitotarvikejakelu lähetteen perusteella.

Omakustanteisesti mittarin ja liuskoja voi ostaa diabeteksen hoitovälineitä myyvästä verkkokaupasta tai apteekista. Myös suurimmat diabetesyhdistykset myyvät hoitotarvikkeita.

Hyvinvointialueet hankkivat verensokerimittarit ja niihin käytettävät liuskat määräajoin hankintakilpailulla. Yleensä on tarjolla jokin perusmittari ja muutamia vaihtoehtoja.

Tietoa oman alueesi hoitotarvikejakelusta löydät hyvinvointialueesi sivuilta sekä omasta hoitopaikastasi.

Verensokerimittareiden käytettävyydessä on eroja. Jos hoitopaikassa on tarjolla useita eri verensokerimittareita, niihin kannattaa tutustua ennen oman mittarin valintaa. Käsien heikko puristusvoima, kömpelyys tai huono näkö voivat asettaa rajoituksensa verensokerimittarin valintaan. Laitteita on saatavilla myös erityistarpeiden mukaan, esimerkiksi näkövammaiselle soveltuva puhuva verensokerimittari.

Jokaisen mittarin mukana tulee valmistajan oma lansettikynä. Jokaisella valmistajalla on myös omat lansettinsa eli neulat, joita kynässä käytetään. Lähtökohtaisesti kaikki yhden neulan lansetit kuitenkin sopivat kaikkiin lansettikyniin ja yleensä käytössä on hankintakilpailussa valittu lansetti lansettikynän merkistä riippumatta. Poikkeuksena ovat useamman neulan sisältävää "lansettirullaa" käyttävät lansettikynät. Hoitopaikka pitää huolen siitä, että saat hoitotarvikejakelusta oikean määrän oikeanlaisia lansetteja.

Voit tarkistaa mittarin muistista viimeisimmän tuloksen ja selata taaksepäin aiempia tuloksia sekä tarkastella tulosten keskiarvoa tietyllä aikavälillä.

Mittaustulokset kannattaa purkaa tietokoneen tai mobiililaitteen sovellukseen.

Ohjeet muistitoiminnon käyttämiseen löydät oman mittarisi käyttöoppaasta.

Joissakin mittarimalleissa voi merkitä onko mittaus tehty ennen vai jälkeen aterian. Osassa laitteita on myös erilaisia hälytystoimintoja. Tällöin voi halutessaan asettaa muistutuksen esimerkiksi aterian jälkeisestä mittauksesta.

Saat parhaan hyödyn mittaustuloksista, jos merkitset verensokeritulosten rinnalla niihin liittyvät tapahtumat kuten insuliiniannokset, hiilihydraattimäärät, liikunta ja poikkeavat tilanteet kuten sairaspäivät, matalan verensokerin oireet, juhlat. Nämä tapahtumat voi kirjata perinteisesti omaseurantavihkoon tai laitteen muistiin tai sovellukseen.

Apua näiden ominaisuuksien hyödyntämiseen saat hoitopaikastasi sekä mittarisi ohjekirjasta.

Joissakin verensokerimittareissa on annoslaskuri, joka tekee ehdotuksen sopivasta insuliiniannoksesta verensokerin mittaustuloksen ja aterian hiilihydraattimäärän perusteella. Kun mittariin tai sovellukseen on asetettu henkilökohtainen verensokerin tavoite, pikainsuliinin arvioitu vaikutusaika, insuliiniherkkyys ja insuliini-hiilihydraattisuhde, ehdottaa laite sopivaa pikainsuliinin annosta. Sinun tulee lisäksi itse huomioida mahdollisen liikunnan vaikutus insuliinin annokseen.

Apua tämän ominaisuuden hyödyntämiseen saat hoitopaikastasi sekä mittarisi ohjekirjasta.

Voit siirtää mittaustulokset ja merkinnät voidaan siirtää tietokoneelle tai mobiililaitteelle. Saat siirtoon tarvittavan ohjelman ladattua laitteen valmistajan sivulta tai sovelluskaupasta. Osassa mittareista tiedot siirtyvät automaattisesti Bluetooth® -teknologialla. Osassa tarvitaan kaapeli, joka tulee joko mittarin mukana tai sen saa erikseen hankittua.

Erilaisten sovellusten avulla voi tarkastella tuloksia tarkemmin ja saada erilaisia verensokeritasapainoa kuvaavia lukuja ja kuvaajia. Mittaustulokset voi myös jakaa verkon kautta hoitopaikkaan.

Päivitetty 30.9.2023