Verensokerimittarit

Verensokeria voi perinteisesti mitata itse sormenpäästä pikamittarilla. Mittareita on monenlaisia ja joillakin voi mitata myös veren ketoaineet. Oma hoitaja opastaa sopivan mittarin valinnassa.

Yleisnimitys verensokeri tarkoittaa tarkemmin verinesteen eli plasman glukoosia. Omaseurantaan tarkoitetun pikamittarin liuska ottaa kokoverta sormenpään kapillaariverestä. Mittari muuntaa tuloksen plasman glukoosipitoisuudeksi.

Verensokerin mittaaminen perustuu biosensoritekniikkaan eli liuskassa tapahtuvaan entsyymireaktioon. Yleisimmin käytetty entsyymi on glukoosioksidaasi, joka reagoi verinäytteen glukoosin kanssa. Siitä aiheutuva reaktio tuottaa mitattavaan sähköjännitteen. Muutos on suhteessa näytteen glukoosipitoisuuteen eli verensokeriin. Verensokerin mittayksikkö on millimoolia litrassa ja sen lyhenne on mmol/l.

Verensokeriliuskat ovat joko yksittäispakattuja, purkissa tai valmiina liuskasylinterissä. Joillakin verensokerimittareilla voi mitata myös veren ketoainepitoisuuden siihen erikseen tarkoitetuilla liuskoilla.

Mittaustulokset merkitään omaseurantavihkoon tai ne siirtyvät automaattisesti tai siirretään itse mittarista tietokoneelle tai mobiililaitteen sovellukseen.

Verensokerimittariin tai sovellukseen voi myös kirjata muita hoitoon vaikuttavia tekijöitä, kuten aterian ja sen hiilihydraatit ja liikunnan. Mittarin aika-asetusten pitää olla oikein, jotta nähdään oikeat mittausajankohdat.

verensokerimittari; verensokerin mittaaminen

Kyllä

Päivitetty  28.4.2022