Siirry sivun sisältöön

Itsehoito ja hyvä verensokeritasapaino tärkeää suun terveydelle

Kun verensokeri on kunnossa, diabetesta sairastavan suun hoito on samanlainen kuin muillakin. Korkea verensokeri lisää riskiä erilaisiin suun ja hampaiston tulehduksiin.

Koholla oleva verensokeri lisää syljen sokeroitumista, kuivattaa suuta ja lisää tulehdusalttiutta. Puhdas suu kestää paremmin kohonneen verensokerin vaikutuksia. Sieni- tai bakteeritulehdus voi aiheuttaa limakalvojen arkuutta. Diabetesta sairastavalle bakteeritulehduksen aiheuttaa usein terveelle harmiton suun bakteeri. Myös haavojen paraneminen hidastuu suussa, jos verensokerit ovat kohonneet.

Jos sinulla on diabetes on suun bakteeripeitteiden poistaminen huolellisella hampaiden harjauksella aamuin illoin ja puhdistamalla hammasvälit päivittäin korostetun tärkeää. Tarvittaessa saattaa olla tarpeen myös lisätä harjausten määrää.

Hyvä verensokeritasapaino edistää myös suun terveyttä. Korkea verensokeri välittyy myös suuhun ja lisää hampaiden reikiintymistä ja suun tulehdussairauksia. Liian matalan verensokerin toistuva korjaaminen lisää sekin suun sokeripitoisuutta.

Päivitetty 31.10.2023