Ruoka-aineet tulisi hienontaa ja pureskella hyvin sekä välttää huonosti sulavia ruokia. Sellaisia ovat ruoka-aineet, joissa on kova tai sitkeä pinta tai säikeinen tai kuituinen rakenne.
Ruokavalio toteutetaan pehmeän ruokavalion periaatteiden mukaisesti. Ruoka-aineita voidaan käsitellä ruokavalioon sopiviksi esimerkiksi kuorimalla, raastamalla hienoksi, kypsentämällä tai soseuttamalla. Yleissääntönä on, että ruoka on sopivan rakenteista, jos sen tarvittaessa pystyy hienontamaan haarukalla. Ruokavalion toteutuksessa tarvitaan ravitsemusterapeutin ohjausta.
Esimerkkejä huonommin sulavista ruoista:
Isot raaste- tai salaattiannokset
Viinirypäleiden, luumun ja tomaatin kuoret
Sitrushedelmien kalvot
Kuivatut hedelmät ja marjat
Sitkeä tai kuiva liha
Uunissa kovaksi paistunut laatikon pinta tai leivän kova kuori
Kokonaiset jyvät, siemenet, pähkinät, leseet
Sienet