Siirry sivun sisältöön

Diabetesta sairastavan terveys- ja hoitosuunnitelma

Terveys- ja hoitosuunnitelma on pitkäaikaisen terveysongelman suunnitelmallisen hoidon työväline. Se laaditaan diabetesta sairastavan ja ammattilaisten yhteistyönä.

Diabeteksen hoitosuunnitelma sisältää hoidon yksilölliset tavoitteet, keinot ja seurannan. Diabetesta sairastavana olet oman vointisi ja arjen hoitosi asiantuntija, joka kantaa suurimman vastuun hoidostasi itse jokapäiväisessä elämässäsi. Omahoito tarkoittaa päivittäisiä hoitopäätöksiä ja tekoja, kuten verensokerin mittausta, insuliinihoidon ja muun lääkehoidon toteuttamista sekä sopivasta syömisestä ja liikunnasta huolehtimista. Henkilökohtainen terveys- ja hoitosuunnitelma on työkalu ja tuki omahoidon toteuttamiseen.

Terveys- ja hoitosuunnitelman lähtökohtana ovat omat tarpeesi, tavoitteesi ja voimavarasi ja se laaditaan aina yhteistyössä kanssasi. Suunnitelmaan kirjataan keskeiset sairaudet ja vaivat, niiden hoito ja hoidon tavoitteet sekä kuvataan tarvittaessa toimintakykysi. Terveys- ja hoitosuunnitelma auttaa kaikkia hoitoon osallistuvia ammattilaisia hahmottamaan kokonaistilanteesi ja toimimaan siten, että hoito vastaa yksilöllisiä tarpeitasi ja toiveitasi.

Hoitosuunnitelma on osa potilasasiakirjaasi. Se laaditaan diabeteksen alkuvaiheessa ja sitä päivitetään tarpeen mukaan jokaisella tapaamisella. Hoitosuunnitelma on hoitoa ohjaava ja omahoitoa tukeva yhteinen suunnitelma. Sen avulla varmistetaan hoidon ja ohjauksen jatkuvuus.

Hoitosuunnitelma laaditaan yhteistyönä omassa hoitopaikassasi, vaikkakin hoitava lääkäri on siitä kokonaisvastuussa. Moniammatillisen hoitotiimin jäsenet osallistuvat tarpeen mukaan omalta osaltaan suunnitelman laadintaan ja sen toteutumisen seurantaan.

Päivitetty 8.11.2023