Resilienssi voidaan nähdä vähän kuin mielen kuminauhana, joka antaa joustovaraa kohdattaessa haastavia elämäntilanteita, kuten sairautta. Mielesi joustokykyyn vaikuttavat niin perimä, ympäristö, kuin elämänkokemuksetkin. Resilienssikykyä on niin yksilöillä kuin suhteessakin. Se ei ole yksilön tai parisuhteen kiinteä ominaisuus, vaan sitä voi ja pystyy harjoittelemaan. Resilienssi vaihtelee usein elämäntilanteen mukaan: toisinaan joustovaraa mielen hyvinvoinnin suhteen on paljon. Yleensä silloin kun joustovaraa on, elämän osa-alueet ovat tasapainossa, ja suhde aiemmin elettyyn on kunnossa. Silloin kun elämässäsi on paljon kuormaa, menneisyydessä paljon käsittelemättömiä asioita ja tulee yllättäviä kriisejä, resilienssisi saattaa olla koetuksella.
Parisuhderesilienssillä tarkoitetaan sitä, että suhteessa on sellaisia hyvinvointia tukevia asioita, jotka kannattelevat hankalissa vaiheissa. Näitä asioita voi tietoisesti pyrkiä vahvistamaan.
Kun perheessä on sairautta, erityisen tärkeiksi käyvät parisuhteen kannalta ne pienet hetket, jolloin kumppaneilla on mahdollisuus levätä toistensa lähellä. Lepääminen toisen lähellä sisältää ajatuksen “ollaan rauhassa, ei tehdä mitään”. Usein saatetaan ajatella, että parisuhteen läheisyyden ylläpitämiseen pitäisi olla paljon aikaa ja yllätyksiä. Loppupeleissä parisuhde rakennetaan arjessa; aamun ja illan toivotuksissa, huomaavaisuudessa ja arjen kosketuksessa. Säännöllinen kosketus ja läheisyys ovat suhteelle äärimmäisen tärkeitä.