Siirry sivun sisältöön

Diabeteksen kanssa harrastusyhteisössä

Jokainen diabetesta sairastava valitsee itse, mitä diabeteksestaan kertoo ja kenelle. Tiedon jakaminen harrastusyhteisöissä voi kuitenkin helpottaa diabeteksen sovittamista luontevaksi osaksi harrastamista ja lisätä turvallisuuttasi.

Harrastusyhteisö voi olla diabetesta sairastavalle mahdollisuus keskittyä muihin asioihin kuin diabeteksen hoitoon ja diabeteksen kanssa pärjäämiseen. Mahdollisuus innostua, inspiroitua ja keskittyä muihin asioihin on tärkeää hoidossa jaksamisen kannalta.

Tärkeää on, että yhteisöstä riippumatta kunnioitetaan sitä, miten diabetesta sairastava itse haluaa sairauttaan tuoda esiin tai pitää esillä. Joskus harrastus voi olla nimenomaan paikka ja mahdollisuus ”olla kuin kaikki muut” ja hetkeksi unohtaa diabetes ja sen hoidon haasteet, vaikka harrastus itsessään asettaisikin omia haasteita diabeteksen hoidolle.

Diabetesta sairastavan ystävänä ja harrastuskaverina tärkeintä on kuunnella henkilöä ja hänen toiveitaan, sekä kunnioittaa ihmisen oikeutta määrittää itse se, miten paljon esimerkiksi diabetes on läsnä eri konteksteissa. Paljon voi tehdä myös olemalla aktiivisesti kiinnostunut diabeteksesta ja sen hoidosta sekä etsimällä itse lisätietoa luotettavista lähteistä.