Siirry sivun sisältöön

Munuaissairaudet diabeteksessa

Pitkäaikaisesti koholla oleva verensokeri ja verenpaine sekä munuaisvaltimoiden ahtautuminen voivat vaurioittaa munuaisia. Korkea verensokeri altistaa myös virtsatietulehduksille.

Munuaisten toiminnan häiriöt ovat diabetesta sairastavilla varsin yleisiä. Taustalla voi olla useita eri syitä – osa liittyy diabetekseen, osa ei. Diabeteksen munuaisvaurion taustalla on perinnöllinen alttius sekä yleensä pitkäaikaisesti koholla ollut verensokeri ja verenpaine tai valtimoahtaumatauti.

Osa lisääntyneestä munuaissairastavuudesta selittyy myös iällä, sillä diabetesta sairastavista noin 45 prosenttia on 70-vuotiaita tai vanhempia. Munuaissairaudet ovat ikäihmisillä yleisiä.

Pitkäaikainen korkea verenpaine voi aiheuttaa munuaisvaurion myös henkilöillä, joilla ei ole diabetesta. Toisaalta korkea verenpaine myös nopeuttaa niin diabeteksen kuin muiden syiden vuoksi syntyneiden munuaissairauksien etenemistä.

Diabetesta sairastavilla esiintyy muita enemmän munuaisiin verta tuovien valtimoiden ahtaumatautia. Munuaisvaltimoiden ahtautuminen kohottaa verenpainetta ja edelleen heikentää munuaisten toimintaa. Oleellista on ehkäistä ja hoitaa valtimoahtaumatautia elintapahoidolla ja pitämällä verensokeri, verenpaine ja veren rasva-arvot mahdollisimman lähellä normaalia sekä lopettamalla mahdollinen tupakointi.

Diabetesta sairastavilla esiintyy muuta väestöä enemmän virtsatietulehduksia. Virtsarakon tulehdus hoidetaan tavanomaisesti lyhyellä mikrobilääkekuurilla. Toistuvissa tulehduksissa voidaan käyttää ehkäisevää mikrobihoitoa itsehoidon ohella. Virtsarakon tulehdus etenee herkemmin munuaisiin, jos sokeritasapaino on korkea. Munuaistulehdus vaatii huolellista hoitoa yleensä suoneen annettavalla antibiootilla.

Oireetonta bakteerien esiintymistä virtsassa ei seulota erikseen virtsakokeella. Joskus kuitenkin piilevä tulehdus voi olla syynä verensokerin ”selittämättömälle” nousulle. Tällöin voidaan tutkia virtsan liuskatesti ja tehdä näytteestä tarvittaessa bakteerimääritys.

Päivitetty 30.9.2023