Siirry sivun sisältöön

Insuliinipumppuhoidon varajärjestelmä

Insuliinipumpun käyttäjällä tulee olla suunniteltuna varajärjestelmä eli monipistoshoidon annokset ja annosteluvälineet, jotka voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön.

​Jos insuliinipumppuun tai sen insuliiniannosteluun tulee jokin ongelma tai keskeytys, tarvitaan varajärjestelmää. Käytännössä pumpun perusinsuliiniohjelman mukaista annosta lisätään 20 prosentilla monipistoshoitoon siirryttäessä. Perusinsuliinin ja ateriainsuliinin annoksia tarkistetaan glukoosisensorilla tai verensokerin omamittauksilla.

Esimerkki:

Perusinsuliiniohjelmassa vuorokauden perusinsuliinin annos on yhteensä 20 yksikköä. Monipistoshoitoon siirryttäessä pitkävaikutteista insuliinia annostellaan 24 yksikköä. Sopivin varajärjestelmän perusinsuliini on noin 12 tunnin välein annosteltava detemirinsuliini. Sen kokonaisannos jaetaan kahteen osaan: 12 + 12 yksikköä.

Vaihtaminen käytännössä

Jos vaihdat pitkävaikutteiseen insuliiniin aamupäivällä ennen puoltapäivää, voit ottaa koko aamun annoksen. Jos vaihdat kello 12 ja 18 välillä, voit ottaa puolet aamun annoksesta. Jos vaihdat kello 18 jälkeen, voit ottaa koko illan annoksen.

Koska pitkävaikutteinen perusinsuliini alkaa vaikuttaa 2–3 tunnin kuluttua, ota alkuun 1–2 yksikköä pikainsuliinia viiveen kattamiseksi.

Ota ateriainsuliinia ja tarvittaessa korjausinsuliinia insuliinikynällä samoilla suhteilla kuin pumppuhoidossa.

Päivitetty 4.11.2023