Siirry sivun sisältöön

Mitä seksuaalielämän ongelmien taustalla voi olla?

Seksuaalielämän toiminalliset häiriöt ovat hyvin yleisiä ja niitä ilmenee useimmilla ihmisillä jossakin elämän vaiheessa. Seksuaalielämän ongelmien taustalla voi olla moninaisia syitä.

Psyykkiset syyt ovat yleisiä. Esimerkiksi kiire, stressi, suorituspaineet tai vaikeudet ihmissuhteissa voivat heijastua seksuaalisuuteen.

Elintavoilla on merkitystä. Epäsäännöllinen elämänrytmi, ylipaino, vähäinen liikunta, tupakointi sekä runsas alkoholin käyttö ovat riskitekijöitä seksuaaliongelmille.

Lääkkeet, muun muassa jotkin mielenterveyslääkkeet ja verenpainelääkkeet, voivat myös vaikuttaa haitallisesti seksuaaliterveyteen.

Diabetesta sairastavalla korkea verensokeri väsyttää ja voi siten vähentää seksuaalista halukkuutta, samoin kuin verensokerin heittelyt.

Insuliinihoidossa alhainen verensokeri voi yllättää kesken seksin ja aiheuttaa pelkoa näitä tilanteita kohtaan jatkossa. Asian käsittely ja varautuminen seksiin kuin mihin tahansa liikuntasuoritukseen on paikallaan.

Koholla oleva verensokeri voi aiheuttaa limakalvojen kuivumista ja altistaa intiimialueen tulehduksille, kuten hiivatulehduksille. Kuivumisen ehkäisyyn on apua erilaisista intiimialueen öljyistä ja vaihdevuosien ongelmissa estrogeenipitoisista emätinvoiteista. Diabetes ei ole este vaihdevuosien estrogeenikorvaushoidolle.

Diabeteksen mukanaan tuomat mahdolliset verisuonimuutokset ja hermovauriot voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä tai vähentää tuntoaistimuksia sukuelimissä ja vaikeuttaa siten myös orgasmin kokemista.

Koska seksuaalisuus terveys on tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia kannattaa seksuaalielämän ongelmat ottaa herkästi puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, taustalla olevan syyn selvittämiseksi ja tilanteen korjaamiseksi. Älä siis jää asian kanssa yksin!

Päivitetty 8.11.2023