Diabetesta sairastavan onnistunut leikkaus ja siitä toipuminen vaativat huolellista suunnittelua, mahdollisten ongelmien ennakoimista ja eri toimijoiden yhteistyötä. Korkea sokeritasapaino, diabeteksen lisäsairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta ja sydän- ja verisuonisairaudet lisäävät leikkauksiin liittyviä riskejä. Ennen leikkausta tehdään tilannearvio ja tarkistetaan kaikki lääkitykset.
Tilannearvio ennen leikkausta
Leikkaukseen lähetteen tehnyt lääkäri ei välttämättä tunne henkilön diabeteksen tilannetta. Ennen leikkausta olisikin tärkeää olla yhteydessä omaan diabeteksen hoitopaikkaan. Lääkehoidon tarkistamisen ja mahdollisen tehostamisen lisäksi on hyvä kerrata sairauspäiviin liittyvä ohjeistus ja varmistaa riittävät seurantavälineet. Jo etukäteen kannattaa huolehtia riittävästä ravitsemuksesta ja lihaskuntoa ylläpitävästä liikunnasta ja lopettaa mahdollinen tupakointi. Verensokeritasapainon lisäksi kiinnitetään huomiota mahdollisiin diabeteksen lisäsairauksiin sekä tulehduslähteisiin, kuten jalkoihin, ihoon ja suuhun.
Leikkauksen aikainen diabeteksen hoito
Diabetesta sairastavan leikkausten ja toimenpiteiden aikainen hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti huomioiden ravinnotta olon pituus, mahdollinen suoliston tyhjennys sekä toimenpiteen kesto. Tavanomaiset lääkkeet voivat yleensä olla käytössä toimenpideaamuun saakka, ellei hoitoyksikkö toisin ohjeista.
Isommissa leikkauksissa diabetesta sairastava otetaan sairaalan vuodeosastolle jo leikkausta edeltävänä päivänä. Tällöin nukutuksesta vastaava anestesialääkäri yleensä tapaa hänet. Leikkausajankohta pyritään ajoittamaan aamuun, jotta leikkauksen jälkeinen seuranta-aika saman päivän aikana jää pidemmäksi. Anestesialääkäri antaa ohjeet diabeteksen hoidosta ennen leikkausta, sen ajaksi ja sen jälkeen. Siinä vaiheessa, kun henkilö itse kykenee mittaamaan verensokerin ja pystyy syömään normaalisti, voi hän taas ottaa itse vastuuta omasta insuliinihoidostaan.
Sairaaloissa on omat yksityiskohtaiset ohjeet diabeteksen hoidosta leikkauksen aikana. Pitkään kestävissä leikkauksissa ja toimenpiteissä annetaan insuliinia ja sokerinestettä laskimotiputuksena. Nesteen tiputusnopeutta säätelemällä voidaan turvallisesti säätää verensokeria toimenpiteen aikana.