Tällä löydät yleisohjeita vatsataudin hoitoon tyypin 1 diabeteksessa ja muussa insuliinipuutoksessa esim. tyypin 2 diabetes, jossa hoitona perusinsuliini tai monipistoshoito. Huomioi kuitenkin, että insuliinipuutosdiabetesta sairastavan mahakipu ja oksentelu voivat olla oire happomyrkytyksestä eikä vastataudista.
Vatsatauti ja insuliininpuutosdiabetes
Vaikka insuliinintarve lisääntyy akuutissa sairaudessa ja verensokeri pääsääntöisesti nousee, vatsataudissa hiilihydraattien imeytyminen voi alentua ja verensokeri pyrkiikin laskemaan.
Jos sinulla on tyypin 1 diabetes tai muu insuliininpuutos, älä koskaan jätä pistämättä perusinsuliinia, vaikka verensokerisi pyrkisi vatsataudissa laskemaan. Tarvittaessa voit pienentää perusinsuliinin annosta 20–30 %. Jos verensokeri pyrkii laskemaan, nauti pieniä annoksia hiilihydraatteja helposti imeytyvässä muodossa, esim. sokerilliset mehukeitot, tiheillä väleillä ilman insuliinia. Näin voit korjata vatsataudin aikana ruokailun. Pikainsuliinia voit annostella tarvittaessa vain korjausannoksilla 2–4 tunnin välein.
Huolehdi oksennus- ja ripulitaudin aikana riittävästä nesteen ja hiilihydraattien saannista, vaikka ruoka ei maistuisikaan. Aikuiselle suosituksena on vähintään 150 g hiilihydraattia jossakin muodossa. Kivennäisvesi, laimennettu tuoremehu, liha- tai kasvisliemi, mehukeitot yms. auttavat elimistön nestetasapainon hallinnassa. Hiilihydraattien nauttiminen pieninä annoksina tihein välein korvaa ruokailun.
Aikuisen tulisi sairauspäivinä juoda vähintään 2–3 litraa nesteitä kuivumisen estämiseksi. Apteekista saa myös ripulin nestehoitoon tarkoitettuja jauhevalmisteita, joita voi tarvittaessa käyttää. Apteekin henkilökunta neuvoo niiden käytössä.
Mittaa verensokeriasi 2–4 tunnin välein. Pahoinvoinnin ja oksentelun yhteydessä ketoainetaso saattaa olla hieman koholla vaikka verensokerisi olisi normaali tai matala. Yleensä taso on kuitenkin alle 1 mmol/l. Kyseessä on syömättömyydestä johtuvat ”nälkähapot”, jotka korjaantuakseen tarvitsevat lisää hiilihydraattia ja sille pistettyä pikainsuliinia.
Kuume lisää insuliinin tarvetta. Mikäli oksennus- tai ripulitautiin liittyy kuumetta, voi verensokeritaso nousta voimakkaasti. Tällöin tulee huolehtia insuliiniannosten lisäämisestä verensokerin omamittausten perusteella.
Mikäli insuliinihoitoinen henkilö saa niin vaikean vatsataudin, ettei oksentelun vuoksi ruoka tai juoma pysy sisällä tai ripulointi on vetistä ja runsasta, tulee päivystykseen hakeutua viipymättä.
Jos sairastat tyypin 1 tai muuta insuliinipuutosdiabetesta pidä aina mielessä se, että mahakipu ja oksentelu voi olla oire happomyrkytyksestä eikä vastataudista. Tarkista aina ketoaineet, jos sinulla esiintyy vatsaoireita.
Päivitetty 7.11.2023