Insuliinipumppu helpottaa insuliiniannostelua liikunnan yhteydessä ja liikunnan jälkeen. Insuliinin annostelua on tarvittaessa helppo lisätä tai vähentää pumpulla. Basaalin annosmuutos näkyy veren insuliinipitoisuudessa noin tunnin kuluessa.
Liikunnan vaikutus on aina yksilöllinen ja riippuu liikunnan tyypistä (aerobinen vai anaerobinen) sekä raskaudesta ja kestosta. Diabeteksen ja liikunnan yhteensovittamisen oppii parhaiten kokeilemalla ja seuraamalla miten eri tyyppinen liikunta vaikuttaa omassa diabeteksessa. Seuraavassa on perusohjeita liikuntaan peruspumpun ja älypumpun kanssa.
Peruspumpussa basaalin annosnopeutta voi pienentää 60–120 minuuttia ennen suunniteltua liikuntaa esimerkiksi puoleen ja jatkaa sitä liikunnan keston ajan. Tarvittaessa pumpun voi irrottaa 1–2 tunnin ajalle. Liikunnan jälkeisenä yönä voi pienentää basaalin annosnopeutta esimerkiksi 20 prosentilla 6–8 tunnin ajaksi. Säännöllisesti liikkuva voi tehdä liikuntapäivälle ja sen jälkeiselle yölle näinä päivinä käytettävän erilaisen perusinsuliiniohjelman peruspumpussa.
Älypumpussa liikuntaan varaudutaan asettamalla pumppuun väliaikainen korkeampi verensokeritavoite 1-2 tuntia ennen liikuntaa ja tarvittaessa myös liikunnan jälkeen. Jos verensokeri nousee anaerobisen liikunnan tai HIIT-treenin jälkeen, voidaan väliaikainen tavoite ajastaa loppumaan jo heti liikunnan jälkeen ja tarvittaessa ottaa korjausinsuliinia.
Ateriainsuliiniannosten eli bolusten ottamisessa pätee samat periaatteet kuin monipistoshoidossa liikunnan yhteydessä. Jos liikutaan kahden tunnin sisään ateriaboluksesta, sen annosta pienennetään kokemuksen perusteella. Annosvähennys on yksilöllisesti ja liikunnan ajoittumisen mukaan usein 30–50 prosenttia.