Verensokerin omaseuranta monipistoshoidossa

Monipistoshoidossa mitataan verensokeria ennen aterioita ja tarvittaessa aterioiden jälkeen.

Insuliinin monipistoshoitoa käytetään insuliininpuutosdiabeteksessa eli tyypin 1 diabeteksessa tai pitkään sairastetussa tyypin 2 diabeteksessa, jos oma insuliinin eritys on hiipunut insuliinipuutokseksi. Monipistoshoidossa annostellaan pitkävaikutteista perusinsuliinia 1–2 kertaa vuorokaudessa ja pikavaikutteista ateriainsuliinia ennen aterioita.

Monipistoshoidon perusseurannassa verensokerin mittausta suositellaan aamulla ja ennen aterioita sekä illalla nukkumaan mennessä ja tarvittaessa. Käytännössä mittauksia tulee usein 5–10 päivässä. Glukoosisensoroinnin yleistyminen on vähentänyt tarvetta verensokerin omamittaukselle.

Verensokerin ilta-aamu parimittaus kertoo yön aikana vaikuttavan perusinsuliinin sopivuudesta. Perusinsuliinia säädetään valmisteen mukaan riippuen 1–2 kertaa viikossa. Osa henkilöistä annostelee perusinsuliinia aamulla ja illalla. Tällöin ennen päivällistä ja iltapalaa mitattu verensokeri kertoo aamun perusinsuliinin vaikutuksesta, mikäli edeltävästä ateriainsuliinista on kulunut 3–4 tuntia.

Ilta-aamu parimittauksen lisäksi voi olla tarpeen mitata verensokeri noin 4 tuntia ennen heräämistä. Jos esimerkiksi aamun verensokeri on toistuvasti koholla, se voi johtua useammasta asiasta:

  • verensokeri nousee aamuyön aikana
  • verensokeri on koholla jo nukkumaan mennessä
  • yöllinen verensokerin lasku aiheuttaa aamuun verensokerin reaktionousun.

Hoidon aloituksessa ja tarvittaessa myöhemminkin tehdään ateriaparimittauksia sopivan insuliini-hiilihydraattisuhteen selvittämiseksi.

Insuliinihoito voi laskea verensokeria liian matalalle. Siksi hoitomuodon mukaisen perusseurannan lisäksi verensokeri mitataan aina, jos henkilöllä on tuntemuksia liian matalasta verensokerista. Verensokeri pitää myös mitata ennen moottoriajoneuvon kuljettamista. Lisämittauksia saatetaan tarvita liikunnan yhteydessä tai erityistilanteissa kuten sairaspäivinä.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä