Insuliinin monipistoshoitoa käytetään insuliininpuutosdiabeteksessa eli tyypin 1 diabeteksessa tai pitkään sairastetussa tyypin 2 diabeteksessa, jos oma insuliinin eritys on hiipunut insuliininpuutokseksi. Monipistoshoidossa annostellaan pitkävaikutteista perusinsuliinia 1–2 kertaa vuorokaudessa ja pikavaikutteista ateriainsuliinia ennen aterioita.
Monipistoshoidon perusseurannassa suositellaan että mittaat verensokerisi aamulla ja ennen aterioita, illalla nukkumaan mennessä sekä aina tarvittaessa. Käytännössä mittauksia tulee usein 5–10 päivässä. Glukoosi sensorien yleistyminen on vähentänyt tarvetta verensokerin omamittauksille.
Verensokerin ilta-aamu parimittaus kertoo yön aikana vaikuttavan perusinsuliinin sopivuudesta. Perusinsuliinia säädetään valmisteesta riippuen 1–2 kertaa viikossa. Osa henkilöistä annostelee perusinsuliinia aamulla ja illalla. Tällöin ennen päivällistä ja iltapalaa mitattu verensokeri kertoo aamun perusinsuliinin vaikutuksesta, mikäli edeltävästä ateria tai korjausinsuliinista on kulunut 3–4 tuntia.
Ilta-aamu parimittauksen lisäksi voi olla tarpeen mitata verensokeri noin 4 tuntia ennen heräämistä. Jos esimerkiksi aamun verensokeri on toistuvasti koholla, se voi johtua useammasta asiasta:
Verensokerisi nousee aamuyön aikana (nk. aamunkoittoilmiö)
Verensokerisi on koholla jo nukkumaan mennessä
Yöllinen verensokerin lasku aiheuttaa aamuun verensokerin reaktionousun
Ateriaparimittauksia eli mittaus ennen ja noin 2 tuntia jälkeen aterian tehdään hoidon aloituksessa ja tarvittaessa myöhemminkin sopivan insuliini-hiilihydraattisuhteen selvittämiseksi.
Mitta aina tarvittaessa sekä ennen ajamista
Insuliini voi laskea verensokerisi liian matalalle. Siksi hoitomuodon mukaisen perusseurannan lisäksi mittaa verensokerisi aina, jos sinulla on tuntemuksia liian matalasta verensokerista. Mittaa verensokerisi myös aina ennen moottoriajoneuvon kuljettamista. Saata tarvita lisämittauksia erityisesti liikunnan yhteydessä tai erityistilanteissa kuten sairaspäivinä.