Siirry sivun sisältöön

Glukoosisensorin käyttö omaseurannassa

Glukoosisensorointi on pitkälti syrjäyttänyt sormenpäästä tehtävät verensokerin mittaukset monipistoshoidon ja pumppuhoidon omaseurannassa.

Glukoosisensorilla saadaan huomattavasti tarkempaa tietoa verensokerin käyttäytymisestä ja insuliinihoidon toimivuudesta kuin yksittäisillä verensokerimittauksilla. Sormenpäämittauksia tehdään edelleen tarvittaessa varmistamaan sensorin antamaa tulosta. Osassa laitteissa tarvitaan kalibrointimittauksia sormenpäästä.

Perinteinen verensokerin omamittaus on yleensä riittävä ei-insuliinihoitoisessa tai perusinsuliinihoitoisessa diabeteksessa. Tällöinkin voi lyhytaikaisesta glukoosisensorin käytöstä olla hyötyä elintapahoidon tehostamisessa ja lääke- tai insuliinihoidon suunnittelussa.

Glukoosisensorien saatavuudessa saattaa olla vaihtelua eri puolilla maata. Olennaista on myös, että glukoosisensoria käyttävä henkilö itse oppii hyödyntämään sen tarjoamia mahdollisuuksia omahoitonsa toteuttamisessa.

Suomessa myynnissä olevat ja monipistoshoitoon soveltuvat glukoosisensoroinnin järjestelmät löytyvät maahantuojien sivuilta.

Päivitetty 8.11.2023