Siirry sivun sisältöön

SGLT2-estäjät ja happomyrkytys

SGLT2-estäjät (sokerinpoistajat) lisäävät sokerin poistumista verestä munuaisten kautta virtsaan. Ne lisäävät hieman happomyrkytyksen riskiä.

SGLT2-estäjät (sodium glucose transfer) eli sokerinpoistajalääkkeet ovat tyypin 2 diabeteksessa laajalti käytetty suun kautta otettava lääkevalmiste. SGLT2-estäjiä on käytetty myös insuliinihoidon lisähoitona.

SGLT-2 estäjät estävät glukoosin takaisinimeytymistä munuaista vereen, jolloin glukoosin erittyminen virtsaan lisääntyy ja verensokeri laskee. Ne voivat lisätä ketoaineiden muodostusta ja altistaa happomyrkytykselle, erityisesti jos käyttäjällä on insuliinipuutos. Happomyrkytys voi kehittyä ilman merkittävää verensokerin nousua, koska lääke poistaa ylimääräistä sokeria virtsaan.

Jos käytät SGLT2-estäjiä riskisi saada happomyrkytys suurenee, jos sinulle tulee tulehdus tai jos insuliinitarpeesi lisääntyy äkillisesti muusta syystä esimerkiksi jos insuliinipumppuhoidossa insuliinin saanti keskeytyy, insuliinipistoksia unohtuu tai hiilihydraattien vähäinen määrä aikaansaa ketoaineiden muodostusta. Pitkäkest​oinen urheilusuoritus, esimerkiksi maraton, tai runsaampi alkoholikäyttö voivat olla syy tauottaa lääke.

Päivitetty 8.11.2023