Siirry sivun sisältöön

Jalkojen riskiluokka 1 diabeteksessa

Diabeteksen jalkahaavan riskiluokassa 1 suojaava tunto puuttuu tai jalkojen verenkierto on heikentynyt. Jalkahaavan riski on lisääntynyt.

Jos sinulla on todettu jaloissasi suojaavan tunnon heikentymistä tai merkkejä valtimotaudista, mutta jalkojen rakenne ja nivelten toiminta on normaalia, kuulut jalkahaavan riskiluokkaan 1. Riskisi pitkäaikaiseen diabeteksen jalkahaavaan on kaksinkertainen verrattuna henkilöön, jolla ei ole näitä muutoksia jaloissaan.

Jalkojen tarkastus ja uusi riskinarvio tehdään 6-12 kuukauden välein. Oma hoitaja ja lääkäri antavat ohjeita jalkojen omahoitoon ja omaseurantaan sekä sopivien jalkineiden valintaan.

​Toimintaohjeesi, jos kuulut riskiluokkaan 1:

  • Jaloissasi todetun tuntoaistin heikentymisen vuoksi et voi enää luottaa siihen, että saat tunnon kautta viestiä jalkoihin kohdistuvista vammoista. Omahoidossa jalkojen säännöllinen tutkiminen päivittäin on tärkeää.

  • Hoida diabetesta mahdollisimman hyvin, kiinnitä huomiota valtimoterveyttä edistäviin elintapoihin ja pidä verenpaine ja kolesteroli kunnossa. Näin voit pysäyttää hermomuutosten ja verenkierron heikentymisen etenemisen.

Jos sinulla ei ole jalkojenhoidollisia ongelmia ja pystyt hoitamaan jalkojasi itse, et tarvitse usein toistuvia käyntejä jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan vastaanotolla.

Päivitetty 30.9.2023