Siirry sivun sisältöön

Verensokerin tehoseuranta

Kun teet verensokerin tehoseurantaa, kirjaa tai tallenna verensokerin lisäksi ylös myös muut siihen vaikuttavat asiat.

Tehoseurannassa tehdään ateriaparimittaukset kaikilla aterioilla vähintään kolmen päivän ajan sekä ilta-aamu parimittaus. Mittaa verensokeri siis ennen ja noin 2 tuntia jälkeen aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan sekä nukkumaan mennessäsi. Käytännössä se tarkoittaa 6–9 mittausta vuorokaudessa.

Tehoseuranta kannattaa tehdä ennen vastaanottoa tai muuta tapaamista, jossa arvioidaan käytössä olevan hoidon toimivuutta. Samoin, jos aamun verensokerisi on tavoitetasolla, mutta sokerihemoglobiini HbA1c koholla, tehoseurannalla näet mihin aikaan vuorokaudesta verensokerisi pääsee nousemaan liikaa.

Verensokerin mittaustulosten lisäksi sinun on hyvä ainakin jaksoittain sekä ennen vastaanottoa merkitä muistiin vähintään kolmelta päivältä myös seuraavat asiat:

  • Verensokerin lääkehoito ja insuliinihoidossa insuliini annokset ja ajankohta

  • Aterioiden hiilihydraattimäärät

  • Jos hiilihydraattien arviointi ei ole sinulle tuttua, kannattaa pitää ruokapäiväkirjaa esimerkiksi kolmen päivän ajan

  • Liikunta, sen laji ja teho esimerkiksi + / ++ / +++

  • Matalan verensokerin tuntemukset

  • Sairaspäivät tai muuten normaalista poikkeavat tilanteet

Verensokerin tehoseuranta auttaa sinua tulkitsemaan mittaustuloksia suhteessa käytössä olevaan hoitoon, ruokailuun, liikuntaan ja vaihteleviin päivärytmeihin tai muihin verensokeriin vaikuttaviin asioihin. Omamittausten tarkoituksenahan on pohtia, mitä tulos tarkoittaa diabeteksen hoidon kannalta.

Päivitetty 30.9.2023