Korkea verensokeri hidastaa haavojen paranemista ja lisää tulehdusriskiä. Leikkauksesta toipuminen ja sairaalahoito herkästi pitkittyy. Myös leikkauksen liittyvien komplikaatioiden ja sydän-verisuonitapahtumien riski lisääntyy.
Ennen ennalta suunniteltua leikkausta tulisi sokerihemoglobiini HbA1c olla alle 53–64 mmol/mol (7–8 %). Korkeammalla arvolla tulee leikkauksen siirto mietittäväksi. Verensokeri aamulla ja ennen aterioita olisi hyvä olla ennen suunniteltua leikkausta tasolla 5–8 mmol/l ja aterian jälkeen alle 10–12 mmol/l.
Päivystysleikkaukset joudutaan tekemään riippumatta sokeritasapainosta. Tällöin verensokeria hoidetaan ja seurataan tehokkaasti toimenpiteen aikana ja sen jälkeen.
Leikkaukseen liittyvä elimistön stressireaktio ja liikkumattomuus nostavat verensokeria toimenpiteen aikana ja jälkeen. Verensokeria seurataan yleensä 1–2 tunnin välein leikkauksen tai toimenpiteen aikana ja sen jälkeen. Verensokeri pyritään pitämään tasolla 6–10 mmol/l. Riippuen leikkauksen kestosta, insuliinia annetaan joko pistoksina tai suoraan laskimoon sokeritipan lisäksi.