Siirry sivun sisältöön

Insuliinien säilyttäminen

Insuliini ei saa päästä jäätymään eikä altistua liian korkealle lämmölle.

Käyttämättömät insuliinivalmisteet säilytetään viileässä, +2 – +8 ºC lämpötilassa. Käytössä oleva insuliini säilytetään huoneenlämmössä alle + 30 asteessa, suojassa auringonvalolta ja lämmöltä. On tärkeää huolehtia, ettei insuliini pääse jäätymään eikä altistu liian korkealle lämmölle. Jäätyessään insuliinin rakenne rikkoutuu. Lämmetessään insuliinin teho heikkenee.

Insuliinivalmisteita ei tule käyttää valmistajan ilmoittaman käyttöajan jälkeen. Avattu insuliinikynä tai ampulli säilyy oikein säilytettynä 4–6 viikkoa. Tarkan käyttöajan voi tarkistaa insuliinin pakkausselosteessa. Jos epäilee insuliinin tehon heikentyneen, kannattaa ottaa uusi jääkaapissa säilytetty insuliinikynä tai -ampulli käyttöön.

Matkustaessa, retkeillessä tai työskennellessä ulkona pakkasessa tai kuumuudessa insuliinin mukana kuljettamisessa täytyy huomioida insuliinin säilytys- ja kuljetuslämpötila.

Pakkasella insuliini on jäätymiseltä suojaamiseksi hyvä kuljettaa vaatteiden alla lähellä ihoa.

Helteellä ja lämpimässä insuliinia on hyvä säilyttää pakkauksissa, joissa se ei lämpenen liikaa. Hoitovälineiden mukana kuljettaminen on hyvä suunnitella etukäteen. Lääkkeille tarkoitettuja kylmäpakkauksia voi hankkia apteekeista, nettikaupasta tai diabetesyhdistysten kautta. Säilyvyydestä ja säilyttämisestä erityistilanteissa neuvoja voi kysyä myös insuliinin valmistajalta.

Vanhentuneet tai käytöstä poistuneet insuliinit palautetaan apteekkiin hävitettäväksi. Tyhjentyneen esitäytetyn kynän ja tyhjentyneet ampullit voi hävittää energiajätteen mukana.

Päivitetty 11.10.2023