Siirry sivun sisältöön

Diabeteksen verkkokalvosairauden tutkimukset

Tavallisesti verkkokalvosairaus todetaan joko silmälääkärin tutkimuksessa tai silmänpohjan valokuvauksessa.

Verkkokalvosairaus todetaan tarkastelemalla verkkokalvoa laajennetun mustuaisen kautta oftalmoskoopilla eli silmäntähystimellä tai biomikroskoopilla tai silmänpohjakameralla otetuista valkokuvista.

Silmälääkärin tutkimukseen kuuluu potilaan näöntarkkuuden tutkiminen parhaalla lasikorjauksella. Silmänpaine mitataan ennen mustuaisten laajentamista. Biomikroskoopilla tutkitaan silmän etuosan rakenteet, mykiö, lasiainen ja silmänpohjan rakenteet, kuten näköhermon pää eli papilla ja verkkokalvo.

Seulontakuvauksissa on suositeltavaa ottaa silmänpohjista vähintään kaksi mustavalkokuvaa eli papilla- ja makulakeskeiset kuvat. Tarvittaessa kuvia voidaan ottaa useampiakin, jolloin saadaan myös verkkokalvon reuna-alueilla olevat muutokset dokumentoitua. Ennen kuvausta silmään laitetaan mustuaista laajentavat silmätipat näkyvyyden parantamiseksi.

Digitaalisilla silmänpohjakameroilla saadaan silmänpohjasta otettua myös muunlaisia kuvia eri käyttötarkoituksia varten; mm. suonikalvon luomet näkyvät värikuvissa.

Lisätutkimuksia voivat olla valokerroskuvaus ja väriainekuvaus.

Päivitetty 30.9.2023