Siirry sivun sisältöön

Sydämen ja verenkierron hermovaurio diabeteksessa

Autonomisen hermoston vaurio voi ilmetä sydämen sykkeen nopeutumisena ja verenpaineen liiallisena laskuna.

Autonominen hermosto säätelee sydämen sykettä, verisuonten laajenemista ja supistumista ja verenpainetta. Terveellä henkilöllä sydämen syke nopeutuu sisäänhengityksen aikana ja hidastuu uloshengityksen aikana.

Verenkiertoelimistön autonomisen hermovaurion oireita ovat normaalin sisään- ja uloshengitykseen liittyvän sykevaihtelun väheneminen, tiheäsykkeisyys, huono rasituksen sieto ja verenpaineen lasku seisomaan noustaessa. Tätä nimitetään ammattikielessä ortostaattiseksi hypotensioksi.

Verenkiertoelimistön autonominen hermovaurio lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Verenkierron säätelyä voidaan tutkia mittaamalla verenpaine ja syke maaten ja seisten. Tätä nimitetään ortostaattiseksi kokeeksi. Verenpaine ja syke mitataan ensin henkilön ollessa makuulla ja uudelleen henkilön noustua nopeasti seisomaan ilman tukea. Epäselvissä tapauksissa voidaan tehdä tarkempia tutkimuksia.

Mikäli oireena on hermovaurioon liittyvä verenpaineen lasku, on tärkeää, että lääkäri arvioi tarkkaan verenpaineeseen vaikuttavat lääkitykset. Oireita voi itse lievittää nousemalla seisomaan hitaammin ja käyttämällä tukisukkia. Vaikeammassa tilanteessa voidaan käyttää verenpainetta nostavaa lääkettä.

Päivitetty 30.9.2023