Siirry sivun sisältöön

Jalkojen tutkiminen

Säännöllinen jalkojen tutkiminen vastaanotolla kuuluu diabeteksen seurantaan. Omatoiminen jalkojen tarkastaminen ja rasvaaminen päivittäin on hyvä arkirutiini.

Kuvassa on tunnon mittaus monofilamentilla eli ohuella taipuvalla langalla jalkapohjasta. Jalkojen suojatunto tutkitaan ainakin kolmesta kohdasta eli 1. ja 5. varpaasta sekä päkiältä
Jalkojen suojatunto tutkitaan ainakin kolmesta kohdasta eli 1. ja 5. varpaasta sekä päkiältä

Jalkojen suojatunto tutkitaan ohuella 10 gramman langalla eli monofilamentilla molemmista jaloista ainakin kolmesta kohdasta eli 1. ja 5. varpaasta sekä päkiältä.

Diabetesta sairastavan jalat tutkitaan vuosittain joko lääkärin tai tutkimiseen koulutetun diabeteshoitajan tai jalkojenhoidon ammattilaisen (jalkaterapeutti tai jalkojenhoitaja) vastaanotolla. Riskijalat tutkitaan useamman kerran vuodessa. Jalkojenhoidon ammattilaisia tarvitaan usein jalkojen rakenteellisten ja toiminnallisten tai hoidollisten ongelmien tunnistamiseen.

Jalkojen perustutkimukseen kuuluu jalan rakenteen tutkiminen, suojatunnon ja verenkierron arviointi, ihon ja kynsien kunnon sekä jalkineiden tarkistus.

  • Suojatunto testataan ns. monofilamentin avulla jalkapohjasta ja varpaista.

  • Valtimoverenkierto arvioidaan tunnustelemalla jalkaterien valtimoiden pulssit. Jos pulssit eivät sormin tunnu, voidaan verenkiertoa selvittää tarkemmin mittaamalla nilkan verenpaine ja vertaamalla sitä olkavarren paineeseen (ABI-mittaus).

  • Nivelten liikkuvuus testataan nilkasta ja varpaista.

  • Jalkojen asentovirheet arvioidaan.

  • Ihon ja kynsien kunto arvioidaan. Erityisesti iholle kehittyvät paksut kovettumat ovat merkittäviä ihon muutoksia.

  • Käytössä olevat jalkineet, niissä mahdollisesti käytössä olevat yksilölliset pohjalliset ja sukat tarkistetaan.

Jalkojen tutkimuksen perusteella tehdään jalkojen riskiarvio ja ohjataan potilas sen mukaiseen seurantaan ja omahoidon ohjaukseen. Lisäksi arvioidaan yksilöllisten pohjallisten tai erityisjalkineiden tarve.

Päivitetty 8.11.2023